Как да се представиш въздействащо накратко?

Време е за поредицата от съвети за кариерно развитие или личен брандинг, които ти споделям всяка седмица.

Днес ще ти споделя едно много ефективно представяне, което можеш да използваш в много различни случаи – по време на нетуъркинг събития, на които се представяш на непознати хора, в началото на презентации, които изнасяш пред бъдещи клиенти или бизнес партньори, в личния си сайт или онлайн профил в социалните мрежи, в частта ‘За мен’„ в имейл към потенциален работодател, клиент или последовател, или пък на живо, когато те представят на важен човек, от когото зависи бъдещото ти кариерно или бизнес развитие.

Краткото представяне, за което ще ти разкажа, има определена цел, много ясна структура и е с определена продължителност.
Представянето може да е устно или писмено, с продължителност максимум 2 минути, с цел да презентира даден човек, идея, продукт или услуга, които решават конкретен проблем. Целта е да предизвикате интереса на отсрещната страна, така че тя да поиска да чуе повече, по-късно, и да те покани на среща, в която да споделиш подробностите за себе си или продукта или услугата, които предлагаш.
Забележи – ключовите думи тук са ‚решение на проблем‘ и ‚предизвикване на интерес‘. Усещаш ли вече, как 95% от хората, които се представят, правят всичко друго, но не и да споделят какъв проблем решават, когато се представят, и то ненатрапчиво, с цел запознаване, а не сключване на сделка.

Миналата зима бях на едно събитие на което се бяхме събрали поне 100 души, всички по-млади или по-опитни предприемачи, и всеки се представяше на всеки.
Най-честият сценарий беше човек да си подаде визитката и да каже каква е неговата титла. Хората се представяха като ‚кондиционен треньор‘, ‚таролог‘, ‚нутриционист‘ и други, не особено понятни, поне за мен, титли. Реакцията на повечето присъстващи беше не да попитат „Какво означава това?“, а да започнат да говорят за себе си. Аз самата се представях като консултант по развитие на кариерата и най-честите реакции бяха: „Аааа, да, ти работиш с безработни. Благодаря, аз си имам работа.“ Или: „Ти ейчар (HR) ли си?“
Явно нещо не беше съвсем наред с този вид представяне.

Истината е, че хората не ги интересува толкова как се наричаш, колкото какво точно правиш и как би могъл евентуално да им бъдеш от полза.
Така че, за да се представиш въздействащо следващия път, и да поискат да те извикат на интервю за работа, или да се чуят с теб за евентуален бъдещ проект, спазвай следната структура в своето представяне:

1. Започни с уводно изречение, в което споделяш в не повече от 30 думи кой е проблемът, който решаваш или кое е решението, което даваш.
В моя случай това изречение гласи: „Аз съм Лили и помагам на хората да развият своя автентичен личен бранд, така че да достигнат до идеалните за тях работодатели, клиенти или последователи, и да бъдат предпочитани от тях.“

2. След това в не повече от 100 до 200 думи сподели, чий проблем решаваш и защо точно ти.
За себе си аз разказвам така:“ Работя основно с хора, които искат да променят работата или професията си, както и с такива, които работят за себе си и искат да се позиционират пред потенциалните си клиенти.
Това, което обединява и двете групи търсещи, е нуждата да бъдат по-видими и разпознаваеми и да изпъкнат пред масата други, които имат подобни на техните знания, умения, опит, продукт или услуга. Както знаем, в наше време най-предпочитан е този, който е най-видим.

Имам 7 год. опит като експерт по управление на човешките ресурси в международна компания, част от водещ немски концерн, както и българска компания, №1 в света в своя бранш, както и около 1000 часа в консултиране по кариерни теми на вътрешни служители и индивидуални клиенти. Водила съм редица обучения и семинари, както и уебинари на теми свързани с личната марка, мечтаната кариера, лична ефективност и други.“

3. Накрая, завърши с едно изречение, в не повече от 20 думи, с покана за последващо виждане или чуване с аудиторията, към която си насочен.
Аз завършвам по следния начин: „Ще се радвам да споделя повече с всички, които имат интерес, в лична среща или по Скайп.
Накратко, твоето представяне трябва да съдържа от 120 до 250 думи (за 1 или 2 минути), като най-важното трябва да е най-отпред, защото понякога може да се окаже, че няма да имаш и толкова време. Представи си, че на вратата на асансьора срещаш човека, от когото можеш да получиш финансиране за проекта си. Какво ще му кажеш за 10 етажа време?

Ето какво. Представи се като отговориш на въпросите:
1. Какво е решението, което предлагам?
2. Кой се нуждае от решението?
3. Защо по-горните се нуждаят от решението?
4. Кой съм аз, че да разбирам от проблема на тези хора и защо точно аз мога да предложа адекватно решение?

Този вид представяне е абсолютно приложимо, без значение с какво точно се занимаваш, стига да знаеш кой е проблемът, който решаваш, и на кого точно. Адаптирай съдържанието спрямо аудиторията си, но имай една основа, която да модифицираш леко, за да не се налага да създаваш представянето си всеки път от нулата.

И не забравяй да бъдеш себе си, да покажеш харизмата и излъчването си, да се държиш непринудено и да се свързваш с хората – защото съдържанието има значение, но много по-голямо значение има това как ще го споделиш. Сигурно знаеш за проучването, в което се казва, че само 7% от информацията за нас идва от думите, които казваме, а всичко друго – от начина, по който говорим, и от това как караме човек да се чувства в наша компания.

Това беше всичко от мен за днес. Моля ако статията ти е била полезна, да я споделиш с тези, на които смяташ, че ще бъде от полза.

До тогава, пиши ми в коментарите, има ли според теб позиция, за която този тип представяне да не ти се струва адекватна?

Пожелавам ти успех в предизвикването на интереса на хората, от които зависи твоето бъдещо кариерно или бизнес развитие!
И нали знаеш, където и да си,
С теб съм!