Как да се представиш въздействащо накратко?

Здравей, аз съм Лили Георгиева и помагам на хората да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни. Аз съм сертифициран консултант с над 1500 часа опит, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш.

В началото на настоящото ми поприще, преди пет години, бях на едно събитие на което се бяхме събрали поне 100 души, всички по-млади или по-опитни предприемачи, и всеки се представяше на всеки.

Най-честият сценарий беше подaване на визитката, придружено с името и титлата. Хората се представяха като ‚кондиционен треньор‘, ‚таролог‘, ‚нутриционист‘ и други, не особено понятни, поне за мен, титли. Реакцията на повечето присъстващи беше не да попитат: „Какво означава това?“, а да започнат да говорят за себе си. Аз самата се представях като консултант по развитие на кариерата и най-честите реакции бяха: „Аааа, да, ти работиш с безработни. Благодаря, аз си имам работа.“ Или: „Ти ейчар (HR) ли си?“

Явно нещо не беше съвсем наред с този вид представяне.

Истината е, че хората не ги интересува как се наричаш, колкото какво точно правиш, и как би могъл евентуално да им бъдеш от полза. Да не говорим, че когато не разбират какво точно означава твоята титла или позиция, те рядко ще поискат разяснение… за да не изглеждат неуки в твоите очи. Освен това, постоянно сме заливани от десетки предложения и оферти от всякакво естество и е наистина трудно да бъдем забелязани и… предпочетени.

Днес ще ти споделя едно много ефективно представяне, което можеш да използваш в много различни случаи – по време на нетуъркинг събития, на които се представяш на непознати хора; в началото на презентации, които изнасяш пред бъдещи клиенти или бизнес партньори; в личния си сайт или онлайн профил в социалните мрежи; в началото на автобиографията си, за да покажеш кой си накратко;  в имейл към потенциален работодател, клиент или последовател; или пък на живо, когато те представят на важен човек, от когото зависи бъдещото ти кариерно или бизнес развитие.

Във времето на четвъртата индустриална революция и епохата на познанието е време да променим парадигмата на своето представяне, а именно:

Вместо да споделяме на първо място кои сме ние, да покажем какъв проблем решаваме.

– Вместо да започнем с нашата методология на работа или титла, да покажем какви резултати постигаме.

– Вместо да цитираме длъжности и позиции, често непонятни за хората извън нашата компания, да споделим ролята и функцията в организацията, които имаме.

– Вместо да се притесняваме, че нямаме определен опит, да наблегнем на нашите универсални, преносими умения.

– Вместо да чакаме да бъдем потърсени, да се представим, проактивно, и да започнем да развиваме стратегически своя личен бранд.

Представянето, наблягащо на аспектите, описани по-горе, може да е устно или писмено, с продължителност до 250 думи или максимум 2 минути. Целта е да предизвикаме интереса на отсрещната страна, така че тя да поиска да чуе повече, по-късно, и да ни покани на среща, в която да споделим подробностите за себе си или продукта или услугата, които предлагаме.

Забележи – ключовите думи тук са ‚решение на проблем‘ и ‚предизвикване на интерес‘. Усещаш ли вече, как 95% от хората, които се представят, правят всичко друго, но не и да споделят какъв проблем решават, когато се представят, и то ненатрапчиво, с цел запознаване, а не сключване на сделка?

Ето на кои въпроси е важно да отговориш, за да бъде твоето представяне наистина въздействащо:

1.Какво е решението, което предлагам?
2.Кой се нуждае от решението?
3. Защо по-горните се нуждаят от решението?
4. Кой съм аз, че да разбирам от проблема на тези хора и защо точно аз мога да предложа адекватно решение?

Ето пример с моето представяне:

Започни с уводно изречение, в което споделяш кой е проблемът, който решаваш или кое е решението, което даваш. Ако прецениш, включи и с кого точно работиш тук, или в следващото изречение.

(Въпроси 1 и 2 по-горе): Здравей, аз съм Лили Георгиева и помагам на дами в различен етап от живота си да постигнат удовлетворение и смисъл от тяхната работа, в настоящата или нова професия, позиция, компания или бизнес, както и да развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

След това аргументирай защо е нужно е именно това решение (и твоята помощ).

(Въпрос 3) Много от тях са на прага на кариерна промяна и имат нужда от яснота, структура, и адекватна подкрепа, която полчуават от мен като техен консултант и от общността мои клиенти – дами, със сходни търсения, мечти и страхове. Вярвам, че всеки може да очаква понеделника така, както преди е очаквал петъка, и да изпитва истинско удовлетворение – отвътре- навън.

Завърши с онова, с което обикновено сме учени да започваме: представяне на своя опит, титли, сертификати, постижения – всичко, което ще те позиционира като експерт, който има основание да предложи решение на тази аудитория.

(Въпрос 4) Аз съм сертифициран консултант по кариерно развитие с около 1500 часа опит, обединител на общност от над 200 дами, които се подкрепят в процеса на промяна, автор на настолната книга за кариерна промяна „От любов към себе си“, създател на изпитаната методология за кариерна промяна „Устрем“, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор.

(Финал) Насреща съм по имейл или Скайп да обсъдим твоя казус, ако си на прага на твоята промяна, и искаш адекватна професионална подкрепа по пътя.

Този вид представяне е абсолютно приложимо, без значение с какво точно се занимаваш, стига да знаеш кой е проблема, който решаваш, и на кого точно. Адаптирай съдържанието спрямо аудиторията си, но имай една основа, която да модифицираш леко, за да не се налага да създаваш представянето си всеки път от нулата.

И не забравяй да бъдеш себе си, да покажеш харизмата и излъчването си, да се държиш непринудено и да се свързваш с хората – защото съдържанието има значение, но много по-голямо значение има това как ще го споделиш. Сигурно знаеш, че само 7% от информацията за нас идва от думите, които казваме, а всичко друго – от начина, по който говорим, и от това как караме човек да се чувства в наша компания.

***

А ако в момента външните обстоятелства или вътрешното ти състояние налагат осъзнаване или нужда от кариерна промяна, знай, че аз съм до теб. За да те подкрепя в нея, подготвих наръчник за осъзната кариерна промяна, който можеш да използваш още сега! Очаквай 40 страници с практически насоки и упражнения, моята лична история на кариерна промяна + бонус: как да използваш наръчника по време на криза.

Полезен да ти е!

Кураж и нали знаеш, където и да си, с теб съм!