МОЯТА ГОРДОСТ: Любомира Любенова “ Преди да опозная бизнеса отвътре, не се наемам да правя каквото и да е.“

В рубриката си „Моята гордост“ ти представям тези, с които се гордея най-много – моите клиенти, хората, които постигат промени вътре в тях, а след това и отвън, както в кариерен, така и в личен план, защото те вървят ръка за ръка.
Всеки месец ще те срещам с различен човек, който ще сподели кой е и в какво вярва, как се е променил по време на нашата работа, свързана с кариерното ми развитие или изграждането на личния му бранд, какво е актуално за него в професионален план, и какво предстои да постигне. Накрая вместо заключение той ще те подкани за определено действие или ще те покани да участваш в негов личен проект.

Идеята е моят гост да помогне на теб, а ти на него, а аз да бъда връзката между вас. Нали това правя, свързвам хората! ?
Очаквай изненади, защото всеки е уникален и отличаващ се по свой начин, и универсален формат на представяне няма как да има.

През февруари 2018-а ми гостува Любомира Любенова, която ми е и колега, и бизнес партньор, и клиент, и най-вече приятел!

С Любомира се запознах на едно обучение за изграждане на личен бранд (и аз трябва да си сверявам часовника 🙂 ), и докато я слушах, на петата минута вече знаех, че сме от една порода, че тя знае какво прави, и че ще работим заедно под една или друга форма.

Така и стана, Любомира й екипът й направиха първата ми видео визитка, която преля в нова форма за настоящия ми сайт. Тя ми гостува и във видео рубриката „7 въпроса за…“, а в края на 2017-а Любомира направи вътрешно обучение за моите клиенти, а именно много интересна и полезна видео маркетинг работилница.

С Любомира продължаваме да дерзаем заедно, а ето я и историята й, прочети я, струва си!

НЕЩО КАТО УВОД

Не бих се идентифицирала с определена професия, а по-скоро с нещо, с което постоянно съм определяна от близките ми хора, а и аз се чувствам точно така: откривател съм. Обичам да откривам постоянно нови неща, като след това предизвикателството ми е да ги прилагам – простичко, практично и с резултати. В този смисъл съм откривател на най-добрите начини, чрез които бизнес и хора (лични брандове) могат да се представят чрез видеа в онлайн пространството.

Сякаш моето най-голямо “откритие” в професионален план е Media Start. От 2009-та насам градя чрез нея и заедно растем.

Моят път към собствения бизнес

Моят път към собствения бизнес изглежда лесен, гладък и прекрасен. Но само отстрани. Често са ми казвали, че всичко при мен е като “по мед и масло”. Зачудих се защо изглежда по този начин. Дори си мислех – да не би да заблуждавам хората. Защото истината не е тази. Много мислих над това. Започнах да се наблюдавам…

Определено постоянно се боря с нещо. Определено все съм в етап, в който трябва да надскачам себе си и обстоятелствата. Открих обаче, че много бързо се изправям. Струва ми се, че това е ключът, който ми помага да не ангажирам хората продължително с бизнес драмите си. Просто защото аз самата не стоя в тях дълго. Но нека да ти разкажа как започна всичко….

 

ТВ журналистиката

Моята първа и голяма професионална любов е журналистиката. 3 години в училище се подготвях да кандидатствам право, но, когато родителите ми тръгнаха да ме записват за кандидат-студентските изпити, ги помолих да ме запишат като първо желание журналистика в Софийския университет. Ей-така. Просто беше ми харесала специалността, докато разглеждах каталога. Правото остана на второ място.

В онзи момент не предполагах къде ще ме отведе всичко това. Към днешна дата, само като си представя, че можеше да съм “последователна” в намеренията си и да практикувам право, тръпки ме побиват. Това нямаше да съм аз.

Изненадващо за мен, приеха ме журналистика още на първото класиране. Дори, когато ми се обадиха по телефона, за да ми съобщят, че съм приета, помислих, че имат грешка и затворих телефона :). Но действително ме бяха приели :). И там се зароди моята любов към телевизията. По-скоро към тази част от нея, в която се случва продукцията. В момента, в който започнех да мисля за видео продукция, нещо в мен се надигаше неспирно и не си представях да не съм част от процеса.

Голямата “кукичка”, която ме дърпаше, беше предизвикателство да съм вътре в нещата, да видя как от нищо става нещо. Буквално. Точно такъв е процесът около създаване на едно видео. Независимо дали говорим за репортаж, за кратък социален филм, за видео визитка или за фирмено представяне. Всички тези типове видеа са твърде различни, но общото е, че от нищо става нещо. От идеята и плана за снимки, през заснемането и постпродукцията и накрая имаме едно завършено видео със силно послание.

Израстването

Още от 2-ри курс имах привилегията да работя в студио за външни продукции – Студио 865. Там откривах себе си, откривах любовта си към видеата. Заедно с екипа, растях постоянно. И така 8 години. Бях все по-вдъхновена, все по-творяща и удовлетворена чисто професионално. Там опознах процеса около създаване и разпространение на видеа от А до Я.

И сега сигурно ще ви изненадам, но в моето професионално преориентиране няма никаква драма. Нямам нощи на сълзи и чувство за празнота. Нямам опит с изискващи колеги и шеф. Нямам преживявания с неблагодарност и недооценяване. Колегите ми бяха прекрасни. И до днес те са като мое второ семейство и продължаваме да работим заедно по различни проекти.

Но явно в мен е дремел онзи предприемачески хъс, който иска да поеме цялата отговорност, да рискува и да продължава да открива нови неща. Усещах, че е време да поема кормилото и да нося цялата отговорност за посоката, в която ще върви влака.

Скачам – или сега, или никога

Беше 2009-та година, бях на почивка в Синеморец. Тогава бях в дълбоките размишления за собствения бизнес; за това, че нямам спестени пари, с които да започна; за това дали ще се справя; дали няма да се проваля. И в крайна сметка се реших. Логично беше, че ако искам да поема 100% отговорност, то ще трябва да започна от нулата – да изградя основа, да установя принципи, да си уточня стила на работа. Така ме обзе онази решителност, която не ме остави да спя през следващите няколко години.

Media Start – пътят

Към днешна дата си давам сметка, че по едно и също време ми се случиха 2 силни повратни точки. От една страна трябваше да премина от наемен работник към предприемач, а от друга страна – да сменя професионалното си поприще почти изцяло.

Двете неща се случиха по едно и също време. Целта ми не беше да приключа работата си в студиото, за да създам друга подобна организация. Бях открила много страни на журналистическата професия, но бях решена да обърна монетата от другата страна – да проверя какво е в PR-гилдията. Да, истина е, че много от уменията и знанията, които ми даде журналистиката, помогнаха. Но имах нужда от период, в който да се пренасоча. Започнах да посещавам курсове за преквалификация, посветих 1 година, за да усвоя умения и да пресея мотивите и способностите си. През това време, освен, че бях плътно на курсове по ПР (3 пъти седмично в продължение на 1 година), започнах да се  информирам и за маркетинга. Със сигурност по време на процеса на професионално преориентиране осъзнах, че, ако не познавам бизнеса, за който работя, в дълбочина, няма шанс да бъда пълноценна и да предложа стойностна професионална експертиза.

И това беше моята следваща територия за откривателство: да се науча да “дълбая” в бизнесите така, че да мога да ги почувствам като свои. И до днес е така. Преди да опозная бизнеса отвътре, не се наемам да правя каквото и да е. И това сигурно е един от най-ценните уроци, който усвоявах прилежно през годините. Мисля, че точно този подход спечели и първия ми клиент: голяма верига магазини, които ми се довериха за цялостния си маркетинг и реклама: каталози, билбордове, разнос на брошури и всичко, което можете да се сетите и е свързано с офлайн маркетинг. По онова време онлайн маркетингът още беше екзотика.

Постепенно се появиха още клиенти, които ми се доверяваха за различни типове проекти. Започнаха да ме търсят не само като изпълнител, но и като консултант. Така, за около 4-5 години се движех напред, с голям устрем, но и с ежедневни предизвикателства. (Имам много истории, които ще разкажа по-подробно в книгата ти, Лили :).

Тогава онлайн маркетингът се развиваше главоломно и точно това ми даваше повод да обучавам клиентите си за смисъла на това да бъдат видими и онлайн.

Пътя ми до видео маркетинга

Важната подробност, която умишлено изпусках до момента, е, че през това време не се занимавах с видеа. И това ми липсваше, ама много. В мен се появи един постоянен натрапчив въпрос: Как да вплета видеа в това, което правя в момента? И една нощ разсъждавах какво би се случило, ако съчетая двата си професионални любовни трепета: видеото и маркетинга. Така лично за мен (като прозрение) дойде понятието “видео маркетинг”, за което не бях и чувала. Това беше може би преди 5-6 години. Написах в Google на български това съчетание, но нямаше нищо такова. След това го потърсих на английкси и…. какво да видя! На Запад (както ние обичаме да казваме), хората не само го правят, ами вече имат и тясно специализирани агенции за видео маркетинг. Да, но на нашия пазар това не беше чувано.

След като категорично “видях” себе си в тази област, първата стъпка, която трябваше да предприема е да се науча как да продавам нещо, което не е популярно. Трябваше да започна да образовам пазара. Именно това правех чрез участието ми на конференции, чрез канала на Media Start в Youtube и чрез различни практични работилници и курсове.

Това продължавам да правя и до днес. И, стъпвайки на целия си опит до сега, в момента все още за мен стъпка едно е да опозная бизнеса от близо, след това да предложа адекватна стратегия за маркетинг и на следващ етап да вплета видеа в цялостните маркетинг комуникации.

Работата ми с Лили

Срещнах Лили в етап, в който вече бях изградила много. Знаех накъде искам да продължа. Но, колкото и да си наясно накъде отиваш, винаги идва момент, в който имаш крещяща нужда да отделиш няколко часа и да мислиш фокусирано за бизнеса си. Но не сам, а с някой, който е хем компетентен, хем умее да влезе в твоите обувки и да разговаря на един език с теб. Лили Георгиева беше и е този човек за мен.

Преди да се срещнем за консултация, тя ми даде едно доста обстойно домашно, което включваше преосмисляне на абсолютно всичко, което правя, за да градя личния си брад и бранда на бизнеса си. Още в начина, по който са поставени въпросите в “домашното”, видях, че ми предстои едно интересно откривателско пътуване. По време на консултацията тези въпроси продължиха, но в още по-голяма дълбочина и конкретика. Тръгнах си с план, стъпка по стъпка, какво да правя в следващите месеци.

В момента работя над този план, следвам го и определено действа! Така се чувствам още по-сигурна в това, което правя и зная, че вървя в точната посока.

Напълно съм убедена, че, ако откривателството присъства в най-обикновения ни ден, то тогава денят ни ще стане напълно необикновен! Това важи и за личния живот, и за бизнеса.

С какво мога да съм полезна?

Тук можете да откриете абсолютно всичко в областта на видео маркетинга, с което мога да помогна на Вас и бизнеса Ви да се изстреля нагоре: обучения, консултации, видео продукции. Обичам да работя с хора, които харесват това, което правят и са готови да надскачат себе си, за да видят още по-сериозни резултати в бизнеса си.

А в канала на Media Start можете да откриете полезна информация за видео маркетинга.

Как да се свържете с мен?

FB: https://www.facebook.com/liubomira.liubenova

e-mail: info@media-start.net

 

Това беше всичко от нас с Любомира.

До следващия месец с нова вдъхновяваща история!

А ако се чудиш кой ми е гостувал до тук, ето всички истории от рубриката с мои клиенти „Моята гордост“.

консултант по кариерно развитие, промяна и личен брандинг