МОЯТА ГОРДОСТ: Мариана Кръстева „Да си родител е най-трудната ‘професия’ на света и това наистина преобразява.“

В рубриката си „Моята гордост“ ти представям тези, с които се гордея най-много – моите клиенти, хората, които постигат промени вътре в тях, а след това и отвън, както в кариерен, така и в личен план, защото те вървят ръка за ръка.
Всеки месец ще те срещам с различен човек, който ще сподели кой е и в какво вярва, как се е променил по време на нашата работа, свързана с кариерното ми развитие или изграждането на личния му бранд, какво е актуално за него в професионален план, и какво предстои да постигне. Накрая вместо заключение той ще те подкани за определено действие или ще те покани да участваш в негов личен проект.

Идеята е моят гост да помогне на теб, а ти на него, а аз да бъда връзката между вас. Нали това правя, свързвам хората! ?
Очаквай изненади, защото всеки е уникален и отличаващ се по свой начин, и универсален формат на представяне няма как да има.

През март 2018-а ми гостува Мариана Кръстева – цветна, талантлива и смела жена, майка и творец. В тази история ще прочетеш не само за професионалния, а и за житейския й път, за трудностите, каузата й и невероятния й проект! Възхитена съм от Мариана, вярвам, че ще бъдеш и ти. Приятно четене!

Коя съм аз? 2015г.

Често хората се отъждествяват с това, което вършат, за да се прехранват… Но ние не сме само работата си. Преди време, когато някой ме попиташе с какво се занимавам, аз отвръщах, че съм художник… И нещо ми загорчаваше в устата и ме пробождаше в сърцето. Защото изричах лъжа! Не защото не мога да рисувам, а защото не практикувах наистина това, което душата ми желаеше от все сърце! Някак така се получи през годините, че след като завърших Националната Художествена Академия като магистър график, тръгнах да градя кариера в големи компании, да гоня висока заплата, позиции, статус, одобрение, срокове… И доста време се залъгвах, че това е което мога и искам. И да – рисувах ( вече изцяло дигитално), но не това, което исках, а което искаха други. Превърнах се в покорен изпълнител – графичен дизайнер. Но продължавах да се представям като художник… и горчеше… Не можех дори да изрека графичен дизайнер – всякаш това бяха мръсни думи! Защо!? Дълго време се питах… Нали получавах пари, за които повечето хора могат само да мечтаят (да, бях много високо платен графичен дизайнер)? Нали имах свестни шефове и готини колеги, някои от които се превърнаха в приятели? Нали имах допълнителни бонуси, работех в лъскави офиси, през 6 от последните 10 години бях Арт Директор, имах екип, работата беше динамична, макар и не особено разнообразна? Обаче какъв е смисълът да бъдеш успешен в очите на другите, когато си провал в собствените си очи? И сърцето ми продължаваше да нашепва „Аз съм художник“ …. и болеше.

Но какво означава това… за мен? Доста време и работа върху себе си ми трябваше, за да стигна до тук, но ето – означава свобода! Свобода да изразявам себе си, от дъното на душата си… чрез нещата, които обичам да правя….без някой да ми поставя корекции, без да търся нечие одобрение, и все пак да докосвам сърцата на хората, да споделям себе си.

Коя съм аз ли? 2017г.

Аз съм художник – новатор, мечтател! Създавам уют и атмосфера, творя със сръчните си ръце всевъзможни неща от хартия, плат и какво ли още не, рисувам и пиша от сърцето си, умея да увличам и да вдъхновявам хората с устрема и страстта си. Аз съм артист. Но също така аз съм майка, съпруга, любима. Аз съм състрадателна, чувствителна, нежна, щедра и имам богат житейски опит за годините си. Само за 3 години животът ме очука със страшна сила и преживях на куп неща, които на повечето хора може би се случват в разстояние на десетки години или изобщо не им се случват. Преживях неописуеми загуби, срещнах се очи в очи със смъртта дори, бях съкрушена от мъка, разбита на хиляди парчета….но намерих сили да се изправя….и да продължа….именно обръщайки се навътре към себе си и приемайки всичко, което ми се случи като уроци от Съдбата! И имам желание и смелост да споделя този опит по най-добрия начин, на който съм способна, по моя си начин.

Вдъхновение и смисъл мой!

Да си родител е най-трудната „професия“ на света и това наистина преобразява. Е, аз станах родител по възможно най-трудния начин и това разтърси живота ми из основи. С нашето мако слънчице се намерихме – осиновихме я, когато беше на 9 месеца (ето разказ как стана това). И този нов и съвсем различен свят, в който навлязох с това приказно малко създание, пробуди отдавана заспалия творец в мен! И ей така, една нощ се събудих с идеята за приказка, в която е въплътена нашата семейна история. Станах и веднага я записах. Това щеше да бъде основата, върху която да започнем да градим разговорите с нея за осиновяването й. Защото колкото по-рано, толкова по-добре. И тъй като за 2-3 годишно дете най-ясни и интересни са картинките, реших и че ще я илюстрирам.

След като споделих приказката с близки и приятели, получих неочакван подтик и подкрепа да я издам. Ето така се роди идеята за един проект, с който се надявам да помогна на много семейства с осиновени деца. А и не само – нужно е всички деца, а и възрастните, да разберат, че осиновяването е нещо съвсем нормално и семейство може да бъде създадено и така, и в това няма нищо необичайно, срамно или тайно. Приех това като своя мисия… И в този проект някак открих себе си – той въплъщава всичко, което съм и искам да правя – да пиша, да рисувам, да помагам! А именно последното ми липсваше може би най-много през всичките повече от 10 години кариерен живот, отдаден на геймърски и хазартни компании. Някак все имах усещането, че не допринасям с нещо добро, а работата и таланта ми се пропиляват в услуга на неколцина богаташи, продаващи надежда за по-добър живот. И все пак съм благодарна за грижата и сигурността, за израстването, за опита, за уроците, които получих. Имах и прекрасни моменти през тези години.

Но стига… От тук нататък ще работя за себе си! И с риск да прозвучи егоистично или високопарно – искам да оставя следа с нещо голямо и добро, искам да имам принос към света, към хората, с нещо светло, чисто и изпълнено с любов!

Идея има. Устрем има. Как да я реализирам?

Ето тук се включи Лили.

След като започна да ми просветва и чувството, че не съм си на мястото, започна да става все по-силно, случайно или не ( а аз мисля, че случайности не съществуват), попаднах на неин предстоящ семинар – уъркшоп за кариерна промяна…. И веднага се записах. Това беше през януари 2017-а. Отидох, видях, слушах, участвах, запомних, взех си нещо само за мен, и го оставих да втасва известно време… Случвало ли ви се е тестото ви да бухне толкова много , че да започне едва ли не да прелива от купата? Е, и с мен стана така! След около половин година вече имах яснота какво точно искам да направя, имах всички условия за тази промяна, имах и огромното желание – просто чувствах, че ако не го направя сега, ще съжалявам цял живот…. и това ще ме поболее. Наистина го чувствах на физическо ниво. Но не знаех как да подходя, какво трябва да направя първо, какво следва? Как току-така да зарежа такива доходи? Как да получа подкрепата, която ми е нужна – на половинката най-вече? И се страхувах. Много! Въобще, с една дума, трябваше ми СТРАТЕГИЯ. Нещо, което на артистичните натури трудно се отдава, особено в дългосрочен план. И реших да потърся Лили за лични консултации. Работата с нея беше изключително лека и ползотворна. С всеки въпрос и домашно ме водеше сигурно и ясно в желаната посока. Накара ме да се замисля за доста неща, за които изобщо нямаше да се сетя. Помогна ми много в преодоляването на страха и съмненията и ми даде нужната увереност, че мога да се справя. Свърза ме и с хора, които да ми помогнат по пътя напред.

Да разчиташ знаците…

Интересното е, че когато вече бях напълно сигурна какво искам и целта стана кристално ясна, и започнах да правя първите плахи стъпки към нея, изведнъж всичко започна да се нарежда! Срещах точните хора, от които се нуждаех за различните етапи на проекта ми, попадах на точните обучения, получавах подкрепа от всички! И всичко ставаше толкова бързо, че в един момент трябваше да догонвам събитията! А най-показателното беше, че създадох прекрасно партньорство с моя колежка копирайтър – Димитра Мирчева. Първоначално я помолих само да ми помогне да оформим текста – да мине през нейната професионална редакция. Но в последствие тя прегърна идеята ми, доразви я, паснахме си толкова добре и след безчет часове на разговори, смях, умуване, редактиране, фантазиране – вече имаме идеи за още 4 съвместни проекта за детски книжки! Което си е работа поне за 2 години напред! А тепърва съм сигурна, че ще се появят още идеи. Всякаш Вселената ми показваше, че съм на прав път и като че само мен беше чакала да се наканя и да се размърдам!

Отдаденост!

Ето така аз получих нужната увереност, че съм тръгнала във вярната посока. Доверих се на сърцето си изцяло. Съветвам и вас да направите същото. И ако усещате с цялото си същество, че у вас има нещо неповторимо, което искате да дадете на света, че му е дошло времето да го изразите – отдайте му се! Но разбира се, първо се подгответе добре за това пътешествие. И ако се страхувате – всичко е наред, това е добре :“ Никой не открива нови земи без притеснението, че няма да вижда брега за дълго време“ (Андре Гиде). Просто започнете с малки стъпки. И пишете! Когато една мечта бъде написана с дата, се превръща в цел. Целта, раздробена на малки стъпки, се превръща в план. Планът, подкрепен от действие, се превръща в РЕАЛНОСТ!

План в действие. 2018г.

Та ето ме на – хващате ме в действието. И ако сега ме попитате с какво се занимавам, ще ви отговоря, че аз съм автор и илюстратор на детски книжки и в момента работя над илюстрациите на първата ми книжка за деца от 2 до 6г. , която по план трябва да види бял свят през есента. Многозначително, заглавието и е „Така започна всичко“, и е едновременно лична кауза и социален проект, чиято цел е да помогне на семейства с малки осиновени дечица, като улесни нелеката задача на съобщаването от страна на родителите и осмислянето от страна на децата. Също така и да образова всички деца какво значи осиновяване, за да може ако срещнат осиновено дете, да подходят с разбиране и приемане.

„Така започна всичко“ е приказка за смели решения, лепкави премеждия, за сприятеляване, за пътешествия, за открития и щастлив край. Тя е колкото приказна, толкова и истинска! И като първи посветени, ще споделя малък откъс с вас:

„… Тръните се отдръпнали от краката на тримата другари и те хукнали да бягат.

Блатникът обаче бил лукав и алчен. С едно движение вдигнал преграда от мъх и кал и запречил пътя на царя и царицата.

– Къде си мислите, че отивате? Вие откупихте свободата на малкия си приятел, но не и своята. И понеже ми дадохте всичкото си злато, сега нямате с какво да ми се изплатите и ще останете в капана ми завинаги!

Блатникът се засмял така гръмко и грозно на своята постъпка, че царицата много се изплашила и силно прегърнала царя.

На него, обаче, му хрумнал хитър план…“

Може да се потопите в този приказен свят с нас, да следите развитието и да научавате първи малки тайни, които се крият зад процеса на създаването му в сайта на проекта, във Фейсбук страницата му, както и в Инстаграм профила.

Ще се радвам да споделите със своето обкръжение за този проект – нека стигне до повече деца! Както и с нетърпение ще ви очаквам на премиерата, която ще бъде в началото на есента. 🙂

Благодарност!

Благодаря от все сърце на Маринка – една от най-добрите ми приятелки, за това че първа видя потенциала в първия ми ръкопис, в който бях изляла душата си, и ми каза, че това може да помогне на много хора, и трябва да се издаде. Благодаря на всички приятели и на семейството ми, които с радост подкрепят новия ми път, и са готови да ми помагат с каквото могат.  Безкрайна благодарност и за моя съпруг, който макар че може би все още гледа с не особено одобрение на това, че напуснах добре платената си работа, винаги ми е незаменима опора, и без неговата подкрепа не бих могла да осъществя това приключение на сбъдване. Благодаря на Вселената, че ме срещна с моето Всичко, моето вдъхновение с рошави коси, очи като маслинки и усмивка като слънце. И благодаря на себе си, че се престраших да погледна навътре и открих истинското си АЗ!

 

Това беше всичко от нас с Мариана.

Успех, момиче, дерзай по своя път!

А ако искаш да прочетеш още истории като тази на Мариана, ето и останалите гостенки в „Моята гордост“.

През лятото очаквай и книгата ми на тема кариерна промяна, пълна с насоки и съвети, както и истински истории на жени като теб!

 

 

 

консултант по кариерно развитие, промяна и личен брандинг