МОЯТА ГОРДОСТ: Силвина Фурнаджиева „Справих се, като заглуших всички други мисли, освен една: ‘Как да бъда максимално полезна на хората?’ „

В рубриката си „Моята гордост“ ти представям тези, с които се гордея най-много – моите клиенти, хората, които постигат промени вътре в тях, а след това и отвън, както в кариерен, така и в личен план, защото те вървят ръка за ръка.
Всеки месец ще те срещам с различен човек, който ще сподели кой е и в какво вярва, как се е променил по време на нашата работа, какво е актуално за него в професионален план, и какво предстои да постигне. Накрая вместо заключение той ще те подкани за определено действие или ще те покани да участваш в негов личен проект.

Идеята е моят гост да помогне на теб, а ти на него, а аз да бъда връзката между вас. Нали това правя, свързвам хората! ?
Очаквай изненади, защото всеки е уникален и отличаващ се по свой начин, и универсален формат на представяне няма как да има.

През януари 2018-а моята гостенка е смелата и много продуктивна Силвина. За мен тя е двигател с мощно вътрешно горене… който предава нататък.

Прочети историята й и си вземи поне малко от нейното гориво! 🙂

КОЯ СЪМ АЗ?

Аз съм Силвина и помагам на предприемачи и собственици на бизнес да станат по-организирани и продуктивни по различни начини: с онлайн обучение, лични консултации, лекции и екипни обучения. Работя с бизнеси в различни етапи на развитие, но най-много обичам ситуациите, в които при мен идва човек само с идея, когато приключи работата си с мен, вече има план за действие, бизнес план и маркетинг стратегия, след няколко месеца вече има работещ бизнес, а след няколко години – успешен бизнес. Извън работата правя най-вече едно: пътувам – понякога с приятели, понякога сама, но винаги с любопитство и с желание да опозная местата, които посещавам. 🙂

 

КАК ЗАПОЧНА ВСИЧКО?

Началото на професионалния ми път и нещата, които съм работила, са различни, но когато погледна назад сега, ми приличат на пъзел, който се е подреждал постепенно с годините, за да ме доведе дотук, при това още от 10-годишна възраст – тогава започнах да уча дистанционно. 🙂 Като едно от първите домашно обучавани деца в България, от малка имах определен учебен план и от мен зависеше дали ще си науча всичко навреме и както трябва, така че да завърша съответния клас. И още оттогава започнах да правя първите оптимизации на графика си, за да ми остава достатъчно време да се занимавам с първия си компютър, който получих, когато бях на 12.

В началото само играех игри, но бързо започнах да проявявам любопитство, да разучавам как работи компютърът, да го сглобявам и разглобявам, да преинсталирам различни програми… По онова време в повечето магазини за компютърни части и софтуер в Пловдив бях известна като Момичето, защото други момичета на моята възраст освен мен там не ходеха. 🙂

На 18 започнах да правя уеб сайтове и онлайн маркетинг – първо за клиенти от САЩ, след това и за малки бизнеси в Пазарджик, където живеех за кратко по онова време. На 22 реших да си търся “истинска” работа и намерих пак такава, свързана на пръв поглед с основния ми интерес, но всъщност такава, която ме разви и ми помогна да науча много повече от технологии.

Като част от проект, финансиран от Представителството на ООН в България и българското правителство, в цялата страна се откриваше мрежа от т.нар. телецентрове. Това бяха компютърни центрове, разположени в пощенски станции и общини в над 100 града в страната, в които работеше по един човек, разполагаха с десетина компютъра и предоставяха достъп до Интернет и обучение в компютърни умения на достъпни цени. Видях обява за предстоящото откриване на такъв център в Пазарджик, кандидатствах за позицията на негов мениджър, одобриха ме и получих една зала с 10 компютъра, като превръщането им в нещо смислено и полезно за хората в града беше изцяло моя задача. Бюджет за реклама нямах, нито бизнес план или шеф, който да работи заедно с мен в офиса и да ми казва какво да правя. Както казваха доста от колегите в телецентровете по онова време, задачата на всеки от нас беше да направи “от нищо нещо”. 🙂 Предизвикателството беше голямо, но и много удовлетворяващо. Успях да развия центъра от празна зала до едно добре посещавано място.

 

КОЕ БЕШЕ ПЪРВОТО НАИСТИНА ‚ДЪЛБОКО‘ В МОЯТА КАРИЕРА

След няколко години работа прекият ни мениджър от централния офис на проекта обяви, че е избрал мен и още един колега от друг телецентър в страната да проведем пилотни обучения по начални компютърни умения на по стотина души от местната държавна администрация, разделени в по няколко групи. Ако се справим, щяхме да спечелим проекта, който щеше да осигури работа и финансиране на всичките ни колеги в цялата страна. Ако се провалим, имаше сериозна вероятност телецентровете да не успеят да привлекат друго финансиране и същите тези колеги да останат без работа.

В продължение на два месеца всеки ден щях да обучавам по две групи абсолютно начинаещи, много от които никога досега не бяха ползвали компютър… без никога досега да съм говорила пред хора. Чували ли сте, че според проучвания най-големият страх на хората е да говорят пред публика? Е, тогава не го знаех и може би така е било по-добре. 🙂 Усещането беше, все едно съм хвърлена в дълбокото и или ще се удавя, или ще изплувам… заедно с половината си колеги.

Справих се, като заглуших всички други мисли освен една: “Как да бъда максимално полезна на хората?” От началото до края на всяко обучение постоянно търсех обратната връзка на групата, адаптирах материала спрямо тях и техните нужди, стараех се не само да ги науча как да държат мишката, как да си пуснат офис пакета и как да принтират документи, а и да им дам усещането, че могат да се справят, да премахна страха им от новото и да го заменя с увереност. Оказа се, че от страх да не се проваля съм открила ключа към успешното говорене пред хора. 🙂 И което беше още по-важно за мен, хората наистина излизаха от обученията, които водех, с нови знания, които успяваха да запомнят и да приложат в работата си.

Спечелихме проекта благодарение на тези успешни обучения, а аз бях повишена и преминах в по-голям център в София. След този проект водих още доста обучения за различни клиенти, правих и още сайтове и онлайн маркетинг за все по-големи клиенти, бях и редактор в списание за уеб технологии, където не само пишех, а и организирах процеса по излизането на всеки един брой.

ОЩЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА

През 2009 пак се появи нещо интересно за мен: отново проект за създаване на обществени компютърни центрове, но този път в библиотеки в малки населени места, финансиран от фондация “Бил и Мелинда Гейтс” (ако се сещате за Бил Гейтс, основателя на Microsoft, прави сте – точно за него става дума). Кандидатствах за позицията на човек, който да поддържа сайта на проекта. Но бързо се оказа, че този малък сайт от няколко страници не е достатъчен за големия обем информация, който библиотеките ни изпращаха всеки ден. Дойде ми идеята да го превърнем в нещо по-голямо: онлайн портал, в който всяка библиотека може да публикува информация за себе си, чрез който отделните, малки библиотеки, досега изолирани в своите малки селца и градчета, могат да се свържат помежду си и да обменят опит, а хората извън библиотеките да научат повече за нещата, които се случват там и да поискат да ги посетят.

И така, това стана новият ми проект тип “от нищо нещо”. 🙂 Този път започвах без никакви ресурси, само с идея и с една презентация, която обясняваше ползите от създаването на такъв портал, определяше необходимите стъпки и нужния бюджет, който очаквах да ми отпуснат. Преди да изнеса презентацията пред цялото ръководство на проекта, бях много ентусиазирана и убедена, че след като видят ползата от него, няма как да ми откажат.

Отговорът беше твърдо “не”. Нямаше предвиден бюджет и проектът звучеше като нещо прекалено сложно за реализация. Аз обаче бях твърдо убедена, че от този портал има смисъл и след като продължих да представям подробностите и да преговарям в продължение на 6 месеца, проектът най-сетне беше одобрен. Останалото, както се казва, е история. 🙂 След около година работа, през която ръководих екип от програмист, дизайнер и няколко редактори, порталът стартира, превърна се в най-големия и посещаван сайт на тема библиотеки в България, спечели две награди на престижния конкурс “БГ Сайт” и работи и се използва активно и досега.

ЖЕЛАНИЕТО ЗА ПРОМЯНА

Въпреки този успех обаче, още докато работех по проекта, започнах да се чувствам не съвсем удовлетворена. От доста време мислех за създаване на нещо свое и след пет години работа в библиотеките, с моя приятелка и колежка в онлайн маркетинг бранша, стартирахме онлайн агенция. Работихме с клиенти, за които правехме сайтове и онлайн кампании, но сякаш и това не беше моето нещо. Три години по-късно опитах със собствен проект, вместо да правя такива за клиенти. И… докато той растеше, с него растеше и моето усещане, че нещо не е наред, въпреки че най-после работех това, което от години бях искала да опитам.

Мислех, че имам нужда от собствен проект, за да се почувствам удовлетворена. Опитах и това, участвах в основаването на няколко онлайн проекта с приятели, развих и една своя идея, но усещането за неудовлетворение си оставаше. Реших, че е време да потърся външна помощ, за да си отговоря на въпроса какво искам – успеех ли да разбера това, щеше да ми бъде лесно да го постигна.

Вече следях блога на Лили и си бях казала, че когато имам нужда, ще я потърся. В края на 2017 реших, че е крайно време да спра да отлагам и ѝ писах.

Мислех си, че съм от най-трудните клиенти, защото нямах идея какво искам – бях объркана и дори не знаех защо е така. Лили обаче с лекота ‘се справи’ с мен. 🙂 Още преди първата ни среща ѝ изпратих един много, много дълъг разказ за професионалния си живот, след това тя продължи да си говори с мен, да ми задава въпроси, да анализира… и в крайна сметка май ме опозна по-добре, отколкото аз познавах себе си. 🙂

С помощта на Лили най-сетне забелязах онова, което се повтаря през целия ми живот, а аз не го забелязвам, въпреки че е точно пред мен: организираността и продуктивността. Бях ги използвала като инструмент да си върша работата и между другото, покрай консултациите за онлайн маркетинг, учех хората, с които работя, на някоя и друга техника за продуктивност, когато ми се оплачеха, че нямат време за нещата, които им препоръчвам да правят онлайн. Но не се бях замисляла, че това може да е основното нещо, на което да уча клиентите си.

Лили ми помогна да планирам как да го оформя като продукт и как да го предложа на клиентите си, но по-важното е, че тя ми помогна да разбера какво наистина ме мотивира и ми даде кураж. Помогна ми да направя крачката и да започна да работя това, което истински ми допада и с което съм полезна на хората край себе си на 100%. Помогна ми да сбъдна детската си мечта. Наскоро си спомних, че като малка исках да стана учителка, за да казвам на хората какво да правят. Ето, че сега точно това правя и ми плащат за него. 😉

ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Сега работя с хора, които стартират или управляват бизнес и ги обучавам да създават собствени системи за продуктивност, така че времето да им стига за всички важни задачи и да остава и за почивка. Имам и специална програма с фокус върху онлайн маркетинга, защото от опит (личен и на много мои клиенти през годините) знам колко постоянство е нужно за добрия онлайн маркетинг и как времето за него никога не достига. А за най-заетите хора разработвам онлайн обучение заедно със Зорница Стефанова – бизнес и лайф коуч, с чиято помощ се превърнах от продуктивна в супер продуктивна. 🙂

В момента със Зори заснемаме десетте модула на обучението “Супер продуктивност” и тъй като то скоро ще бъде готово, даваме възможност да бъдеш от първите, които ще си го купят със сериозна отстъпка. Цената му ще бъде 150 лв., но за хората, които го предплатят, преди да е готово (т.е. още сега), тя е само 50 лв. И това не е всичко!

Специално за читателите на Лили създадох промо код: gordost. Той важи до 15 февруари и намалява допълнително промо цената на обучението. С този код можеш да си го вземеш само за 30 лв. Заповядай тук: https://productivity.doubleclick.company/produkt/kurs-super-produktivnost/, натисни бутона купи и не забравяй да въведеш промо код gordost, преди да заплатиш поръчката.

Пожелавам ти продуктивен ден и ще се радвам, ако ме посетиш и на личния ми сайт: https://silvina-bg.com/. На него ще научиш повече за всички програми и обучения, които правя, ще можеш да прочетеш много полезни материали в блога ми (пиша чак от 2004 г., та досега) и да се запишеш в моя е-бюлетин, за да ти изпращам интересни неща за твоята още по-добра продуктивност.

За директен контакт с мен: silvina@silvina-bg.com