Как да направиш кариерна промяна след отпуск по майчинство? (част 2)

Отново е време за поредната доза съвето за твоето кариерно развитие и личен брандинг.

В първата част на встатията „Как да направиш кариерна промяна след отпуск по майчинство?“ обобщих защо е подходящо да направиш кариерна промяна след отпуск по майчинство, ако почувстваш нужда от такава. А днес ще ти разкажа какво да направиш, за да увеличиш шансовете за откриване на мечтаната работа след периода на майчинството.

 1. Използвай времето, което имаш, за  себеопознаване и себеразвитие.
  Да речем че моментът за промяна в кариерен план е назрял. Преди да предприемеш конкретни мерки, трябва да си изясниш няколко основни неща, а именно, от кога ще искаш да започнеш активно работа и в какво ще се изразява промяната – цялостно пренасочване в друга сфера на дейност или захващане с нещо познато, но в различна компания, а защо не и собствен бизнес.  Тези, които искат коренна промяна, е необходимо да се фокусират върху изясняване на своите интереси, силни страни и ценности, а дамите, които търсят промяна на работодателя, е важно да си изяснят каква да бъде средата, в която искат да работят. Освен това, задължително поддържай квалификацията си, надграждай  познанията си и продобивай нови, като четеш книги, статии или преминеш някой онлайн курс, който не налага да се отделяш от детео за дълго време.
 2. Проучвай професии, компании и типове бизнес, които те интересуват.
  Нека си признаем – много от нас са в мрежата във всяка свободна минута ! Вместо да гледаш снимки и да ровиш из женските форуми, използвай част от малкото си свободно време, за да проучиш професии или видове бизнес, които ти се струват интересни, както и фирми, за които смяташ, че би искала да работиш. За целта можеш да прегледаш както сайтове на компании, така и форуми (но умерено, като пресяваш информацията), отзиви от клиенти, работили с дадената организация, статии в пресата. Най-достоверната информация можеш да получиш от твои познати и приятели, или познати на познати, които са имали пряк досег с професията, компанията или бознеса, към които имаш интерес. Ако им зададеш достатъчно конкретни въпроси, ще получиш отговори, които ще ти дадат насоки какво да избереш.
 3. Не прекъсвай общуването с хората различни от майки с деца, а поддържай  и развивай своята мрежа от контакти.
  Много майки са склонни да спрат да общуват с хора, които нямат деца, и се фокусират само върху теми свързани с храненето, съня и грижите за детето. В първите месеци на бебето това е съвсем естествено, но не и за период от една или две години. Докато си в мрежата, е добре да поддържаш поне виртуален контакт с хората, които смяташ, че могат да ти съдействат, когато назрее моментът за търсене на работа или започване на някакъв бизнес. Можеш да използваш дори и Facebook за обсъждане на работни теми и не бива да забравяш да поддържаш профила си в LinkedIn (а ако нямаш такъв е време да си направиш :)).
 4. Привлечи семейството си на твоя страна.
  Ясно е, че ако искаш да имаш един, два или три часа на ден за търсене на нова работа или проучване на различни бизнеси, семейството и приятелите ще трябва да помогнат. Ако имаш баба и дядо под  ръка, можеш да ги използваш за помощ в домакинството или извеждане на детето в парка за няколко часа, достатъчни да проучиш фирма, която те интересува, да се чуеш или видиш с човек, който да ти разкаже за дадена длъжност, или да прочетеш книга във връзка с професията, която ти е интересна. Твоята половинка трябва да ти бъде солиден гръб – ако е от типа, който трудно се убеждава, опитай да му представиш какви ползи ще има за него ако те подкрепя в търсенето на работа, която да те удовлетворява. Например, ако новата ти работа е интересна, мотивираща и с по-гъвкаво работно време, ще си в добра форма, с по-високо ниво на енергия, няма да си психически или физически пренатоварена, ще имаш сили и желание да обърнеш внимание и на мъжа си, и на детето си.
 5. Бъди дисциплинирана и действай по план, поставяй си цели.
  За да се случи всичко описано по-горе, е необходима сериозна дисциплина и план за деня, седмицата, месеца. Не си поставяй нереалистични срокове или прекалено общи цели. Съвсем изпълнимо е „До края на седмицата да открия и говоря с двама души за фирма АБВ” или пък „До август месец да съм прочела двете книги на тема…”. Ако разбиеш големите си планове на малки подцели и конкретни задачи, със срокове за тяхното изпълнение, нещата ще вървят плавно, без да си прекалено натоварена. Може да се окаже, че ще ти трябват поне няколко месеца, за да можеш да се подготвиш за желаната промяна и това е съвсем нормално. Вземай предвид и събитията в семейството и съобразявай целите си с тях, ако не искаш да изостанеш с постигането им.

Това беше всичко от мен за днес. Моля ако статията ти е била полезна, да я споделиш с други настоящи или бъдещи майки, които познаваш.

И моля те, пиши ми в коментарите, имаш ли още съвети от твоя опит, които искаш да споделиш с настоящите и бъдещи майки, които обмислят кариерна промяна?

Пожелавам ти да откриеш своя път, в хармония със себе си, и да имаш енергия и за новия член на семейството, по-мъничък или по-пораснал,

И нали знаеш, където и да си,

С теб съм!