ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – НАДЯ ПЕТРОВА

В ежемесечната ми рубрика „Пълна кариерна промяна“ ти представям дами, които са направили сериозен завой в кариерен план, и са сменили професията си, или са започнали да работят за себе си.
 
През февруари 2017-а ти представям Надя Петрова, експерт по здравословен и балансиран начин на живот, член на Европейската асоциация по клинично хранене, и просто жена, която е открила и създала тази работа, която й носи смисъл, и й позволява да оставя приноса си по своя начин.

За пръв път я видях от екрана на монитора си във видео, и това, което ми направи впечатление, е колко естествено се държеше, и как успя за кратко време да сподели много ценна информация.
А след броени месеци имах възможността да се запозная с нея и да разбера, че на живо не е по-различна, а много земна, топла и… женствена.
Представям ти моя разговор с Надя – вярвам, че ще ти бъде интересен и полезен!

 

Кое беше това, което те накара да се заинтересоваш от нутриционистика? И как се превърна тя в настоящата ти професия, бизнес и вдъхновение?

При мен всичко започна с личен здравословен проблем, който се връщаше постоянно, а никой не успяваше да ми отговори на въпросите „защо“ и „как да не ми се случва повече“.  Точно в този момент брат ми ми изпрати няколко книги по темата хранене и здраве, стана ми интересно, видях логиката в написаното, и реших, че искам да науча още. Така записах нутриционистика в Канада, като целта през цялото време беше единствено да помогна на себе си. Тогава създадох и блога си, чиято роля пък беше да намеря общност от хора, които са на моята вълна, и от там нататък нещата просто се случиха.

 

image1Ти си била предприемач през целия си професионален път – кажи ни с какви дейности си се занимавала и кое те караше да искаш да работиш за себе си, а не за някой друг?

Това отново е школата на брат ми, който ме учеше от малка, че ако искам да съм истински успешна и щастлива, трябва да работя за себе си. Той самият е предприемач и за мен да стана такава дори не беше въпрос на избор, просто ми беше ясно, че това е правилният път. И до ден днешен се шегувам с него, че съм изпуснала много, защото на 14 годишна възраст, докато всичките ми съученички четяха любовни романи, аз преполовявах книги за предприемачи, психология на продажбите, и подобни.

Иначе като дейности, мисля че най-голяма ми гордост е създаването на първият в България онлайн магазин за луксозни стоки, който беше доста популярен за времето си, говоря за времената, когато все още електронната търговия беше новост у нас.

 

Разкажи на за един момент от пътя ти в настоящото поприще, когато ти е било много трудно, и кое ти е помогнало да продължиш напред?

Трудности има постоянно, дори и в момента преминавам през поредната такава, но това, което винаги ме е движело напред, е безвъзмездната подкрепа на семейството ми, съпруга ми, и мисълта, че съм намерила мисията в живота си, и това, което правя, ми се отдава истински.

 

Как съчетаваш ролите на жена, майка, партньор, дама, която движи бизнеса си, и постоянно учи и се развива, и кога имаш лично време за себе си?

image2(1)Истината е, че съчетаването не ми се получава много добре, и през повечето време съм по-скоро предприемач и ученик, отколкото всичко останало, но се опитвам. Поставила съм си за цел тази година да намаля темпото, така че да имам повече време за съпруга ми, кучетата, къщата, и мен самата, и за момента успявам. Но това си е ежедневна битка на приоритети, просто човек трябва да реши какво е най-важно за него в този момент, и да действа.

 

Кое е това, с което се гордееш най-много в момента, и защо го оценяваш толкова високо?

Гордея се с всичко, което съм постигнала до момента. За съжаление, от много работа имаше моменти, в които постигах невероятни неща, и дори не успявах да се спра, за да им се порадвам, но поглеждайки назад съм истински горда с всичко – книгите, които съм написала, сайта и безплатната информация, която споделям там, онлайн програмите и последната ми гордост – хранителната добавка с моето име, която от съвсем скоро е на пазара. А ги оценявам толкова, защото това са си моите рожби, и във всички тях съм вложила частица от себе си – знанията, уменията, професионализма, екипната работа, та дори и търпението да осъзнаеш, че всичко отнема време.

 

Знаеш, че аз помагам на хората да градят и развиват своя личен бранд като са автентични, познават себе си и показват каква стойност могат да носят. Как разбираш ти личния брандинг и с какво искаш да асоциират твоето име?

Разбирам го точно по твоя начин – да бъдеш автентичен, честен и открит. Според мен повечето хора се опитват да бъдат някой друг, за да ги харесват повече, но това почти винаги е крачка към неуспеха, защото човек не може да бъде някой друг завинаги. И ако от самото начало знаеш кой си и не те е страх да го покажеш, поне ще си сигурен, че хората, които те харесват и биха застанали редом с теб са там, заради това, което си ти. Или както казва моето гуру в света на маркетинга – the world needsimage1(1) that special gift that only you have (светът има нужда от този специален дар, който само ти притежаваш), и колкото по-рано го разберем, толкова по-добре.

А аз съм това, което виждаш – възприемам се като естет и красивото е неизменна част от мен, независимо дали говорим за красиво поднесена храна, визуално вдъхновяващ сайт, снимки и т.н. А в професионален план – life long learner или с други думи казано – вечен ученик. За мен най-големият грях на професионалистите във всяка една сфера е да спрат да учат и да се развиват, затова и аз никога не бих си позволила да спра. Светът, в който живеем, е твърде динамичен, и човек трябва да се пригоди към него, да е постоянно променящ се…

 

 

Какви са настоящите ти проекти и бъдещите ти планове, какво да очакваме от Надя Петрова през 2017-а?

image1(2)Ако се върнем на един от горните ти въпроси, може би най-трудната задача за тази година ще е да намаля темпото, затова съм решила да се фокусирам само върху една задача за сега и това ще е хранителната добавка, която и не случайно носи името ONE. Когато видя, че там вече нямат нужда от мен целодневно ще реша на къде ще насоча вниманието си, но за момента сме аз и тя. Ще бъде годината на the ONE.

 

Какво би казала на жените, които обмислят пълна кариерна промяна, но по някаква причина не смеят да направят първата крачка?

Бих им казала да скачат смело, защото няма по-невероятно преживяване от това да работиш за себе си. Само благодарение на предприемачеството можеш да се почувстваш истински удовлетворен от постигнатото и да знаеш, че го дължиш на личните си умения. И за да бъда напълно откровена ще кажа, че не, не е лесно, но си струва, и ти помага да израснеш като човек, и като личност. Или ако вземем за пример японското изкуство kintsukuroi (да поправиш със злато), което поддържа разбирането, че  всеки съд е много по-красив, заради това, че е бил счупен – то, ние, хората, които работим за себе си, сме сред тези, които постоянно някой се опитва да счупи, но точно като kintsukuroi, това ни прави по-красиви и по-силни. Струва си.

 

Повече от Надя виж на:

www.nadiapetrova.bg

https://www.instagram.com/natureinsider/

https://www.facebook.com/nadiapetrova.bg/

 

Лили Георгиева - кариерно консултиране

 

 

консултант по кариерно развитие и личен брандинг