ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ОЛГА НЕДЯЛКОВА ИЛИ OLGA N

В рубриката ‘Пълна кариерна промяна’ всеки месец ти разказвам история на смела жена, която е сменила бранша, в който работи, или професията си, или пък е стартирала собствен бизнес.
През септември ти разказвам за Олга Недялкова или както я познаваме от сайта й – Olga N.
Познавам Олга от клуба Toastmasters, в който хората се учат да говорят пред публика и получават обратна връзка от останалите участници.

Когато я слушах се чудех какво точно има да научи, та тя си беше роден оратор. 🙂

След това забременях и спрях да посещавам клуба. Следях какво се случва с Олга само в онлайн пространството. Явно и тя ме е следяла.
Миналата година ме потърси да си поговорим за бъдещото й кариерно развитие. Все още не можеше да ходи добре (в интервюто споделя причината). Сподели ми, че иска да открие призванието си, това, за което е родена, мисията си, предназначението си. А на мен ми се стори, че тя има доста добра представа. Това и й казах.
И след няколко месеца видях сайта на Olga N.
От тогава насам я гледах в няколко телевизонни предавания, прочетох книгата й и я следя с интерес. И тя, като мен, помага на дамите да бъдат себе си, но в това да бъдат истински жени и да имат щастлива и пълноценна връзка.

1. Как се случи пълната кариерна промяна при теб ? Кое те накара да се замислиш за промяна? Как ти дойде идеята за Olga N?

olgan2

Откакто напуснах „престижната“ си работа в една чуждестранна финансова компания, тръгнах по пътя на търсенето. Търсех призванието си навсякъде – в семейния бизнес, в неправителствените организации, в клубове по интереси, в държавни проекти, дори и в майчинството. Дълбоко в сърцето си знаех, че съм родена за нещо много хубаво и много по-голямо от самата мен, но не знаех какво е то. Бях готова да посветя години на търсенето, докато не го намеря, но в никакъв случай не бях готова да се примиря. Отне ми точно пет.
Последната крачка към тоталната ми промяна бе една операция, която за цяла година ме прикова за легло. Бях с два счупени крайника, неистови болки и огромни метални шини на краката. Тогава разбрах, че болката не е нещо страшно, а е безценен дар. Тя е като близък приятел, който се появява, за да ти покаже на какво си способен и да те предизвика да видиш себе си в съвсем различна светлина. Болката ми даде време да мисля и да преосмисля, а най-важното – да се свържа с гласа на моето сърце. А то искаше да пиша и да споделям. Искаше да говоря за неща, за които никой не говори, и да помагам на жени, които вървят по пътя, по който съм минала и аз.
Така дойде желанието да напиша „Ожени го, ако можеш“, а месец по-късно дойде идеята за Olga N и системата „Нежна революция“.

2. Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Страховете ги има и сега и не бих искала да си отиват. Правят ме жива, уязвима и ми показват, че имам още много път, който да извървя. Но в момента, в който започвах, страха от това никой никога да не разбере за това, което копнея да кажа, беше силата, която ме дърпаше напред. А щом започнaх, нямаше сила на света, която можеше да ме спре.

3. Кои твои качества и характеристики са ключови, за да бъдеш успяла?

Интуицията на първо място. Тя е най-близката ми приятелка и незаменим съветник при взимането на голяма част от бизнес решенията. Без нея не бих крачела толкова уверено и не бих рискувала толкова, колкото сега.
Освен това, много ми помогна огромната страст, с която правя всичко. Има моменти, в които толкова се потапям в работата, че забравям да ям и да пия по цели дни. Обожавам работата си. Тя е един от афродизиаците в живота ми, прави го много цветен и многолик, среща ме с различни хора с различни съдби и ми показва, че всеки човек е една цяла вселена.
olgan1И не на последно място е вярването ми за това, че ИМА за ВСИЧКИ. Давам с удоволствие – подарявам книгата си, пиша безплатни статии, отговарям на стотици е-мейли и отговарям на всеки, който ме е потърсил с въпрос. Не очаквам нищо в замяна от тези хора. Вярвам, че ако трябва, то ще ми се върне, било и не от тях. И става точно така.

 

4. Имаш ли хора около теб, които не одобряват това, което правиш? Как се справяш в тези моменти? Какво им казваш?

Когато бях малка и някой ме обидеше, бързах да го споделя на баба си. Оплаквах й се за това, че говорят лоши неща за мен, а тя винаги ме поглеждаше с дълбокия си поглед и ми казваше: „Няма значение какво говорят за теб, мила. Хората винаги ще говорят. Щом го правят, значи си жива. Не говорят само за мъртвите.“
Затова сега всяка сутрин, като се събудя, си задавам един и същ въпрос: „Ще избера ли да вярвам на всичките глупости, които хората говорят за мен, или ще избера да живея, като вярвам на себе си?“ Винаги избирам второто.

5. Кое е по-различно отколкото си го представяше?
Обикновено няколко месеца след моите тренинги, жените ми пишат за да споделят за промените в живота си. Винаги се учудват, когато установяват, че са срещнали едно към едно мъжа, когото са си пожелали, или са привлекли в живота си ситуация, за която са мечтаели. При мен се случва абсолютно същото. Както си го пожелах, така и става. С времето разбрах, че когато знаеш какво искаш, то винаги идва. Не винаги тогава, когато го искаш, но идва.
6. За какво най-често те търсят клиентките ти? Какви питания и заявки имат?

olgan3Дамите, които идват при мен, най-често търсят своята женственост, интуиция и искат да се научат да бъдат крехки. Това са успели жени, които знаят какво искат и знаят как да го постигнат. Но в гоненето на успешна кариера, най-често оставят личния си живот на самотек или го отлагат за после. Идват, защото осъзнават, че повече от всичко искат да бъдат жени – окрилени, вдъхновени и вдъхновяващи, обгрижвани, обичани и обичащи и достойни партньорки на своите мъже.

7. Какво би посъветвала дамите, които планират собствен бизнес?
Да се захванат с това начинание само ако са готови да посветят 200% от себе си на него. Да го направят само ако не биха могли да дишат ако не го правят. И винаги да слушат сърцето си. При избора на своето призвание, при избора на правилните партньори, при взимането на бизнес решения и при работа с клиенти – сърцето винаги знае най-добре.

Можеш да свалиш книгата на Олга, „Ожени го, ако можеш“, на www.olgan.org или да я следиш във Фейсбук страницата й https://www.facebook.com/olga.nedyalkova

А ако искаш да помогна и на теб да случиш кариерната промяна, за която мечтаеш, виж как мога да ти бъда полезна тук.

И сподели в коментарите, има ли някой, който би искала да видиш в рубриката ми „Пълна кариерна промяна”?

И нали знаеш,
където и да си,
с теб съм!

Лили Георгиева - кариерно консултиране