ПЪЛНА КАРИЕРНА ПРОМЯНА – ЯНА ОТ СИНЬОТО МЕЧЕ

Това е рубриката „Пълна кариерна промян,а в която ти представям жени, направили радикален завой в професионален план.
днес на фокус е Яна Вичев, собственик на Синьото мече (meche.bg), бранд за ръчно изработени стоки и дрехи втора употреба, който е на пазара от 2011 година. В момента Синьото мече има един магазин в София, но планът е обектите да станат няколко.

Замисълът на магазина е да обединява различни автори, а част от бижутата са направени от Яна. Рециклирането е в основата на изработката на някои от стоките, в тази връзка е и решението за включване на селектирани дрехи втора употреба (първоначално магазинът предлага само ръчно изработени стоки). Част от концепцията е и работата за добри каузи – Синьото мече организира три почиствания на софийските паркове, садене на дървета. Магазинът е подкрепял и инициативи на различни благотворителни организации, подпомагащи деца в неравностойно положение.
С Яна работихме през 2010 година за нейното кариерно развитие.

В кой момент реши, че искаш напълно да смениш твоята професия?
Как ти дойде идеята за Синьото мече? Как започна всичко?

Всъщност нещата се случиха постепенно, първоначално като хоби. Чувствах необходимост да правя нещо с ръцете си, беше ми омръзнало да бъда пред компютъра. А имах и много материали на разположение от моята майка, която правеше чудесни кукли, бижута, дрехи, картички, мартеници и други. Реших, че ще е практично да използвам част от тези материали, купих и малко нови и започнах да правя бижута.

yana-4Сайтът meche.bg всъщност беше дипломната ми работа на тема онлайн комуникации. Така съвместих времето ми за работа за университета с плана ми да стартирам онлайн магазин и да продавам нещата, които правя. След защитата продължих да го развивам като успоредно с това работех дистанционно за една PR агенция, на моменти поемах и други задачи, свързани с писане на текстове и SEO. След около половин година осъзнах, че трябва да се посветя изцяло на Синьото мече, за да имам по-сериозно развитие, иначе просто не ми оставаше достатъчно време за всичко.
Консултацията с теб определено ми беше полезна – изясних си много неща и говорихме, че имам нужда от творческа работа и максимална свобода, за да се чувствам удовлетворена от това, което правя. Вдъхновиха ме и няколко събития за стартиращи предприемачи.

Иначе не съм обмисляла други идеи за бизнес, това си дойде естествено, като вътрешна потребност. А и както казах, имах и съображенията, че ще бъде практично да използвам вече налични ресурси.

Кое беше по-силно от страха, от несигурността, от неизвестността на бъдещето, така че да си кажеш „Скачам!”?

Ключово за преодоляването на страха при мен е, че правя нещата постепенно. Първо имах онлайн магазин, после щанд, после магазин, предстои да открием и още. Следвам правилото, че големите стъпки се правят на малки крачки. Разбира се, не всеки бизнес може да се започне толкова постепенно, с малки инвестиции, но това, което избрах, беше подходящо за този начин на работа.

yana-6Извън това – движеше ме предизвикателството да направя свой бизнес, който да съчетава любимите ми занимания – ръчната работа, контактите с различни хора, доброволчеството.

Кои уроци научи по трудния начин? Какво би направила по-различно ако можеше?

Намирането на помещение за магазина беше съпътствано с доста непредвидени проблеми – загубих пари и време. Това, което научих от ситуацията е, че понякога нещата не се нареждат както сме си представяли, но няма полза да се отчайваме и да хабим излишни нерви. Много често текущия неуспех всъщност разкрива възможност за нещо много по-добро в последствие.

В моя случай заради невъзможността да отворим, когато бях планирала, имах възможността да обмисля много по-добре концепцията си, а в крайна сметка и да намеря по-добро място. Така че моментния ми неуспех всъщност се оказа подарък от съдбата. В този ред на мисли бих използвала по-полезно времето, което съм загубила в нерви и недоволство.

Кои твои качества бяха ключови, за да успееш?

Това, че съм голям инат и не се отказвам лесно, може би е най-важното. Също и че съм склонна да правя промени постоянно, за да изпробвам кое дава добри резултати. В движение се научих да “жертвам” първоначалния план, да бъда гъвкава според ситуацията, това много ми помага. А иначе не бих се определила като “успяла”, надявам се най-доброто тепърва да предстои, мисля, че няма крайна точка на успеха.

Как се чувстваш самата ти? Какво ти донесе свободата, и отговорността, да имаш собствен бизнес?

Да започна свой бизнес определено беше най-добрият вариант за мен. Чувствам се удовлетворена и щастлива с работата си. Иначе да работиш за себе си не е лесно, особено в началото. Трябва да си готов да жертваш много от личното си време за работа.yana-1

Но предимствата, поне за мен, са много повече. Имаш свободата да взимаш решения как да развиваш бизнеса, да реализираш концепцията си. Когато работиш за някой друг – той не винаги е склонен да приема чуждите идеи за подобрения. Важна за мен е и свободата да определям графика си на работа и почивка според собствените си потребности. Фиксираното работно време винаги ми е създавало стрес само по себе си.

Какво търсят твоят тип клиенти? На какво държат?

Най-общо – търсят нещо различно – по-необичайни дрехи и аксесоари спрямо масово предлаганите. Мисля, че ключовото предимство на магазина в очите на клиентите ни е, че предлага добро съотношение между цена и качество. Те знаят, че работим с конкретни ценови диапазони за дрехите.

Например вчера продадох копринена туника DKNY с етикет за 189$ на цена от 23 лв. – това е горната ни ценова граница за този вид дреха. Същото важи и за бижутата и аксесоарите – старая се да подбирам и изработвам красиви неща и да ги продаваме на възможно най-добра цена.

Как ти помогна опита ти в офис среда за това да развиеш собствения си бизнес?

Всичките ми предишни длъжности ми помагат в дадени моменти, независимо дали са били в офис, или не. От всяка работа могат да бъдат извлечени полезни умения. Например първата ми работа беше в едно кафене – там продавах напитки и беше първият ми опит с обслужване на клиенти. На следващата ми работа вече продавах софтуер – на пръв поглед няма нищо общо, но всъщност работата с клиенти е сходна в същността си независимо дали продаваш кафе, бижута, дрехи или софтуер.

Важното е да обичаш да продаваш, да се забавляваш докато го правиш. Хората винаги усещат когато си в добро настроение и вършиш работата си с удоволствие, склонни са да ти се доверяват повече, а това е ключово в търговията.

Какво би посъветвала дамите, които планират собствен бизнес?yana-2

Да започнат веднага.  Много често в магазина говоря с клиенти, които казват, че искат да започнат бизнес, но ги е страх дали ще потръгне добре. Истината е, че дори и да не стартира перфектно в началото, в наши ръце е възможността да направим промени, така, че резултатите да се подобрят. Това, че си променил първоначалната си концепция или че не първата, а петата ти идея е наистина успешната, не те прави лош предприемач. А има и много дейности, които не изискват голям първоначален капитал – така намалява и страхът. Винаги може да се стартира с нещо такова и след натрупването на средства да се премине към друг бизнес или разширяване на настоящия. Успех и кураж на всички дами!

Познавам Яна от може би седем години. Когато си говорихме за кариерните й дерзания през 2010-та, Синьото мече беше само някъде в мечтите й.

Две години по-късно, през лятото на 2012-та, се разхождах в Борисовата градина и попаднах на изложение за ръчно правени бижута точно до Езерото с лилиите. Там беше и Яна с щанд на Синьото мече. Подари ми един чифт лилави обеци и ми каза: „Благодаря ти за това, че когато си говорихме, посяхме семенцето на промяната. Поливах го добре, сега вече е поникнало и съм много щастлива!”

 

А ако искаш да помогна и на теб да случиш кариерната промяна, за която мечтаеш, виж как тук.

 

Можеш да намериш Яна онлайн на info@meche.bg, а Синьото мече е във Фейсбук на https://www.facebook.com/Sinioto.meche и на адрес ул. Гладстон 32 в София.

 

Кажи ми, за кого още би искала да прочетеш в рубриката Пълна кариерна промяна? Сподели ми конкретен човек или типа промяна, която те интересува. 🙂