РАВНОСМЕТКАТА: защо и как (с полезни инструменти!) - Промяна и личен брандинг

РАВНОСМЕТКАТА: защо и как (с полезни инструменти!)

Здравей, аз съм Лили Георгиева, консултант по кариерна промяна и развитие с над 1500 часа опит. Отново е онзи период от годината, когато освен празненства и подаръци, е важно да си дадем и време за още нещо, а именно – равносметка. Но дали я правим по добър и утвърждаващ начин? И защо ни е всъщност? За какво практически могат да ни послужат резултатите от нея? На тези, и други въпроси, ще ти разкажа в последната си статия за годината в моя блог. Ще започнем с равносметка във всички области от живота и след това ще преминем към кариерата – ще разбереш защо. 😉

ЗАЩО ОБИКНОВЕНО СИ ПРАВИМ РАВНОСМЕТКА В КРАЯ НА ГОДИНАТА?

Знаеш ли кой е най-често срещаният отговор на въпроса по-горе?
„За да разбера какво трябва да се подобри през следващата.“

Това може да означава, че целта на равносметката е да видиш кое не ти се е получило добре, какво ти липсва или кое е излишно в живота ти ( и в личен, и професионален план). На пръв поглед съвсем логична цел, нали? Само че този фокус, и то година, след година, след година, води до постоянно усещане за неудовлетворение и нагласа от рода на:  „все нещо не ми достига/ все нещо не ми е наред“. Често това не е стимул за промяна в каквато и да било посока, а за самосъжаление, за недоволство или дори отчаяние. Клиентите, с които работя за тяхната кариерна промяна или личен брандинг, често гледат към крайната цел (представете си я като едно все още недостижимо Килиманджаро) без да отчитат, че вече са изкачили Мусала или Олимп, и че това си е едно прекрасно постижение, което ги подготвя за по-сериозното изкачване.

Никак не е учудвам. Все пак още от малки сме възпитавани да отбелязваме онова, което не е добро, и да подминаваме своите, дори и малки, постижения, без реално да ги отчитаме, камо ли празнуваме. Само се сетете за червения химикал, с който отбелязват грешките ни в училище… бях удивена, когато разбрах, че в скандинавските държави използват зелен, за да отбележат верните попадения и детето да се стреми към тях! Като големи пък ни възнаграждават за постигнати цели и резултати, често без да отчитат развитието ни по пътя към тях. От тази гледна точка правенето на равносметка се превръща в един неприятен процес и често сме склонни да я пропуснем или я правим по навик, само за да затвърдим усещането за непълноценност и недостигане на поредната цел.

С КАКВА ЦЕЛ ДА СИ ПРАВИМ РАВНОСМЕТКА ТОГАВА?

Здравословната цел на това да видим какво сме постигнали през годината във всички сфери в живота си (вкл. и професионалната), е за да осъзнаем колко сме се променили и развили, и то в сравнение със себе си, година по-рано.

Да отбележим, че вече можем да говорим малко по-уверено пред колегите или че онези сложни доклади ни се отдават с все по-голяма лекота. А не, че все още не се представяме на нивото на родените оратори или че не правим докладите насън (което не е и възможно). Всъщност, основната цел е да отбележим напредъка (или застоя, ако има такъв) във всички сфери на своя живот и да си припомним десетките поводи за благодарност през годината.

Да, казах я. Тази ужасно изтъркана, и според мен, все още недоразбрана дума, ‚благодарност‘. За какво да благодарим на себе си, на колегите си, или на Вселената, когато има толкова много недовършени проекти и непостигнати цели? Защото само тогава ще имаме мотивация и желание да продължим напред, колкото е нужно, за да ги довършим докрай. И, освен това, за да не бъда голословна, има и още ползи, и то научно доказани (описани по-подробно тук):

1. Благодарността подобрява физическото здраве
2. Благодарността подобрява психичното здраве
3. Благодарността намалява усещането за стрес
4. Благодарността подобрява съня
5. Благодарността подбрява самочувствието и увереността

От личен опит мога да споделя, че е точно така, както и от разговорите ми с хора, които практикуват благодарност. И, ако това не е достатъчно – равносметката с цел утвърждаване на нашите постижения и малките стъпки по пътя към голямата цел (макар и все още недостигната), ни дава съвсем различна нагласа, а именно: „Аз имам развитие, сравнено с миналата година.“, „Вече съм преполовил проекта, а даже не съм разбрал в стресираното ежедневие.“, „Колко много позитивни неща е имало през годината, а аз съм се фиксирал само върху негативните…“

***

Ако ти е нужен аналогов инструмент,  който да ти предостави система за целеполагане и създаване на навици, така че да можеш да си направиш адекватна равносметка следващата година, запознай се с Планера за 2020-а, създаден от дама от моята общност, дизайнер и стратег на бизнес процеси.

Аз ще използвам именно него за моите цели през 2020-а, както и ще подаря по един такъв на всяка дама, която ще участва в шестемесечната програма „Уверена, устремена, успешна“, която стартира в края на януари.

***

А КОГА ДА НАБЕЛЕЖИМ КАКВО ДА СЕ ПОДОБРИ?

И така – равносметката ни помага да отбележим прогреса във всяка сфера на нашия живот, дори и да не чувстваме, че сме на 100%. Това ни дава увереност, спокойствие, и сили и настройка да полагаме още усилия, да постигаме повече, и да се справяме с по-голяма лекота с моментите на неуспехи. Без да се фиксираме върху тях. Ако целта на равносметката е утвърждаване на прогреса, то моментът да набележим какво все пак трябва да се промени или подобри, е по време на поставянето на целите ни за новата година. Те са базирани на равносметката, но мястото за градивната критика с цел промяна идва именно в целеполагането. Тази тема е обширна и ще бъде разгледана в друга статия, но нека кажа нещо важно – тук е моментът да си си отговаряме на въпросите: „Какво да променя, за да ми се получава още по-добре?“ или „Какво да направя, за да имам развитие и в еди коя си сфера, така както е имало развитие в еди коя си?“

КОГА Е НАЙ-ДОБРОТО ВРЕМЕ ЗА РАВНОСМЕТКА?

Много хора избират да я правят в края на старата или на прага на новата година, но не е нужно да чакаме 12 месеца, а да я правим редовно, поне два-три пъти в годината. Ако става дума за равносметка конкретно в професионален план:
– Когато планираме да прекратим или вече сме прекратили предишни работни правоотношения;
– При приключване на голям проект;
– При завършване на обучение;
– По средата на голям проект или обучение, за да видим как върви, до къде сме стигнали и какви цели да си поставим за втората половина от пътя;
– Винаги, когато усещаме, че гледаме към Килиманджаро, а не зачитаме, че сме стигнали до първа база под него, което си е сериозна стъпка по пътя. Започваме с равносметка и благодарност, продължаваме с целеполагане (или модифициране на вече поставени цели).

КАК СЕ ПРАВИ РАВНОСМЕТКА?

Първо и най-важно – започваме с основните сфери на нашия живот, а не само кариера или финанси, както много хора правят (защото нали всичко друго се нарежда между другото?! Или не съвсем…) Ние сме цялостни личности и за да се чувстваме такива, е важно да съзнаваме всички важни сфери в нашия живот и ролите ни в тях, да оценяме развитието си във всяка една и да целеполагаме във всяка една, като започваме с най-приоритетните за нас.

снимка списание „Обекти“

Често използван инструмент за равносметка е колелото на живота, в което оценяваме от 1 до 10 удовлетворението ни от всичките важни сфери в нашия живот (например, семейство, работа, здраве и т.н.). Още по-добре е за всяка сфера да изпишем най-ярките моменти (не повече от три, които ни изплуват за тази година). Например за себе си бих казала, че най-ярките моменти в сферата „Работа“ за мен тази година, бяха написването и издаването на книгата ми за осъзната кариерна промяна „От любов към себе си“, създаването и провеждането на първо издание на уъркшопа ПРОБИВ, както и оптимизирането на работния ми график, за да имам повече свободно време. Веднага се вижда къде колелото е най-заоблено и има най-много поводи за благодарност, и къде имаме да работим още. Това е първичен инструмент за оценка и след него следва още работа, но не бива да го изпускаме и да се фокусираме само върху професионалната роля, защото нашата удовлетвореност в една област е в пряка зависимост от удовлетвореността ни в друга. Мисля, че няма нужда да го доказвам, всички, буквално, сме го усещали на собствен гръб.

След колелото на живота можем да решим да задълбаем в областта на работата/ кариерата/ бизнеса, като за целта предлагам следния инструмент, който използвам аз (отнема повече време, но пък е много ефективен).

Отварям своя Гугъл календар (или тефтер или кой каквото ползва) и преглеждам какво ми се е случвало всеки месец от годината, в няколко основни области:

Професионални взаимоотношения ( с колеги, клиенти, партньори)
Работни проекти (започнати, завършени, в развитие, отпаднали, предстоящи)
Учене и развитие ( професионално/ личностно)
Резултати от работата (оценени обективно и субективно от мен и от потребяващите моя продукт/ услуга)
Ефективност и продуктивност/ управление на времето (доколко ефективно съм използвала времето си и енергията си)

Конкретиката в календара ми или записките ми за това как е протичало ежедневието ми, както и чек листове или доклади, които съм изготвяла формално или просто за себе си, ще ми дадат добра представа за всяка една от тези пет области по месеци. Това може да бъде поставено в таблица, след което много лесно могат да се намерят общите елементи, нишки, модели на действие, които се повтарят във взаимоотношенията, в работните проекти, в собственото ми развитие, в резултатите от работата и в продуктивността ми. Може да се окаже, че съм създала няколко дългосрочни взаимоотношения, за които мога да бъда много благодарна (но не съм се сещала в забързаното ежедневие), но пък има нужда да поработя върху взаимоотношенията с определен колега, с който явно няма развитие, а би било много полезно. Със сигурност ще излезе информация за това кои проекти са смислени за мен и кои е дошло време да отпаднат, както и за това кое ме е зареждало през годината и е добре да го запазя през новата, и кое точи от времето и енергията ми, и трябва да взема мерки, за да го коригирам. И да, това означава, че може да се наложи да говоря с шефа си за някои неща. Като започна с благодарност, а след това продължа с всичко останало. 🙂

Накрая, за завършек на цялото упражнение, е ключово да определим какво е било нашето доминантно състояние през годината като цяло. Например, тази година като цяло аз се чувствах много по-спокойна в сравнение с предишните, макар че имах и неспокойни моменти. И, накрая, да отбележим с едно изречение напредъка си във всяка от петте сфери (или застоя, ако ситуацията е такава), както и какво искаме да си отбележим като фокус, когато си поставяме нови цели. Например, в областта проекти, аз оценявам двата големи – книгата и уъркшопа ПРОБИВ – като много успешни и удовлетворяващи, и съм благодарна, че имах смелостта да ги реализирам, както и съм благодарна на хората, че ги оцениха, и че им бяха полезни. За размисъл остават два проекта, които отложих, и трябва да реша какво да правя с тях през 2019-а.

А СЕГА НАКЪДЕ?
След като свършиш интересната, приятна и смислена работа по-горе, е време да си сипеш чаша вино, да отпразнуваш постиженията, да приемеш неуспехите, защото те са част от пътя, а ти си човек, който греши, пада и пак става, и да отделиш време в календара си за целеполагане (очаквай статия по темата през януари ).

А до тогава, ВЕСЕЛИ И ТОПЛИ ПРАЗНИЦИ! 🙂

п.с. Моля сподели тази статия с твои близки и познати, които смяташ, че е важно да обърнат своя фокус при правене на равносметка… или да започнат да си правят такава. 🙂 Може да имат нужда точно от тази информация в този момент!

п.с. 2

Ако ти е нужен аналогов инструмент,  който да ти предостави система за целеполагане и създаване на навици, така че да можеш да си направиш адекватна равносметка следващата година, запознай се с Планера за 2020-а, създаден от дама от моята общност, дизайнер и стратег на бизнес процеси.

Аз ще използвам именно него за моите цели през 2020-а, както и ще подаря по един такъв на всяка дама, която ще участва в шестемесечната програма „Уверена, устремена, успешна“, която стартира в края на януари.