Какъв искам да стана като порасна?

Какъв искам да стана като порасна?

Семинар за родители на деца от 0 до 12 г., които искат да разпознават и подкрепят техните таланти

Семинарът се състои от 4 модула в 4 поредни понеделника, като всеки модул ще има лекционна част, практически примери и ще завършва с въпроси и отговори/ дискусия.

Дати: 15, 22, 29 януари и 5 февруари от 18.30 до 21 ч.

Място на провеждане: ще бъде уточнено (в широк център, близо до метро)

 

 

Според проучване, проведено в САЩ,  80% от хората смятат, че са направили грешен професионален избор, а 50% са неудовлетворени от своята работа. Защо се случва така и можем ли да търсим разковничето в неразпознати интереси, умения и таланти в ранното детство? Защо в световен мащаб  тенденцията за прилагане на ранно професионално ориентиране на децата клони към все по-ниска възраст?  Възможно ли е индикаторите за бъдещо професионално развитие да бъдат намерени и подкрепени от родителите навреме, за да се превърне малкия човек в бъдеща успяла и удовлетворена личност? Могат ли родителите да бъдат партньор в утвърждаването на заложбите, знанията, личностните особености, желанията и ценностите на децата си, и как да го постигнат?

За кого е подходящ този семинар?

 • За родители с деца на възраст между 0 и 12 години, които  искат да научат как да търсят  и намират скритите заложби на децата си и как да подкрепят цялостното бъдещо развитие на личността им.
 • За родители, които вярват, че знаят какъв е талантът на децата им, но се чудят дали се движат във вярната посока.
 • За родители, които вярват, че да се занимаваш със себе си и личната си професионална ориентация и удовлетвореност, е разковничето да дадеш добър пример на детето си.

С какво ще си тръгнете след него?

 • Знание за основните етапи, които трябва да съблюдаваме през първите години от порастването на децата, в подкрепа на развитието им в бъдеще.
 • Яснота за най-често срещаните родителски грешки, които допускаме, в опити да дадем максималното на децата си.
 • Умения за управление на собствената личност с цел да не „замърсим” децата с лични надежди и очаквания.
 • Компетентности за мотивиране, които могат да се окажат важни за развитието на децата в бъдеще.
 • Умения за себепознание във връзка със собствената работа, кариерно израстване и стремежи, както и послания, които би било хубаво да получат децата.

 

 

Модул 1 (15.01)

4 стъпки в подкрепа на детската личност

Етапи на ранното детско развитие 0-12 г.и  как можем да насочим развитието на детето и неговите интереси в правилната посока

Водещ: Ваня Дункова, ко-водещ: Лили Георгиева

В първите етапи от развитието на детето – от 0 до 12 години, се градят основите на бъдещата му личност. Постигането на пълноценна идентичност през пубертета става само ако опита от предишните етапи наразвитие е положителен. Това са онези етапи, в които децата подобряват познавателните си умения, развиват своя Аз,  начините за взаимодействие с другите, нагласите си към света и не на последно място интересите, които могат да определят бъдещето им. Знанието за това личностно и социално развитие е от особена важност и значение за родителите и учителите в тази възраст. Ще разгледаме подробно първите четири етапа от психосоциалното развитие на децата с всички предизвикателства, които поставят пред родителите и с начините, по които кризите могат да бъдат разрешени положително.

 

 

 

Модул 2 (22.01)

Искам детето ми да е успешен човек!

Как да подкрепим детето си без да му налагаме собствените си интереси и очаквания

Водещ: Ваня Дункова, ко-водещ: Лили Георгиева

Често чуваме някое малко дете да разказва за мечтата си какъв ще стане когато порасне, но тя не звучи съвсем по детски: „Аз искам да стана лекар, защото и татко е лекар, а и дядо е лекар… и затова трябва да уча биология, защото ще ми трябва, за да стана студент по медицина.“ Как очакванията на родителите могат да влияят върху мечтите на децата?

Каква е разликата между истински и мимолетни желания при детето и как да разпознаем и подкрепим онези, които биха станали основа за бъдеща професионална и личностна реализация?

Кои са най-успешните стратегии за действие при различните предизвикателства, пред които ни изправя детето ни?

 

 

 

Модул 3 (29.01)

Основни фактори при избора на професия и даване на пример на детето

Кое определя избора ни на професия, каква е кариерната история на родителите и как тя влияе на децата

Водещ: Лили Георгиева, ко-водещ: Ваня Дункова

Дали го искаме или не, родителските професии определят бъдещия избор на детето. И не само това – техните убеждения, очаквания и нагласи за работата, също му влияят до голяма степен. Как родителят оценява своята реализация, какво споделя вкъщи, в какво състояние е преди и след работа, се отразява на дългосрочните нагласи и очаквания на детето.

В този модул на фокус са родителите.

Ще си зададем въпроси, които (може би), не сме си задавали до сега. Ще стигнем до осъзнавания и планове за нас, и ще се научим как да ги комуникираме по правилния начин на децата ни. Ще разберем какво е важно да осъзнаем и утвърдим/ променим в себе си, за да бъдем адекватен пример за тях.

 

 

 

Модул 4 (05.02)

Умения на бъдещето и тяхното развиване

Заключение

Водещ: Лили Георгиева, ко-водещ: Ваня Дункова

Според проучване на Световния икономически форум, 65% от децата, които сега започват училище, ще се занимават с професии, които все още дори не съществуват. Все по-често  се говори за ключови компетенции като емпатия, емоционална интелигентност и други, редом с добре познатите ни технически знания и умения. Как да подготвим децата си за бързо променящия се свят, който ги очаква? Към какво образование да се насочим, какви ценности и умения да възпитаваме, за да им осигурим добро професионално и личностно развитие? Какво да правим, когато не винаги можем да получим подкрепа за по-горните от училищната среда?

Ще обобщим наученото до тук и ще набележим план и стъпки за действие след семинара. Всички участници ще бъдат включени в затворена Фейсбук група, където ще споделяме допълнителни материали, ще продължаваме дискусиите и ще обменяме опит по време на и след семинара.

 

 

Водещи:

 

Ваня Дункова: Магистър педагог от Софийски университет „Свети Климент Охридски” /1992-1997/, Магистър журналист от Софийски университет „Свети Климент Охридски” /1993-1996/, Магистър „Детско юношеска психология – диагностика и консултиране” от Софийски университет „Свети Климент Охридски” /2016-2019/, дългогодишен журналист в печатни медии и телевизия /1995-2015/, автор и водещ на предавания за ранно детско развитие.

Ваня е майка на две момичета – на 9 и 11 години и е автор на детския роман за подрастващи „Маслекют на горния етаж”, написан като отговор на въпроса „Ще отгледам ли успешни и щастливи хора от моите деца?”. И на още куп въпроси.

Основният проект на Ваня в момента е психомоторна зала за деца на възраст между 0 и 8 години, в която работи за подкрепа на когнитивното и психологическо развитие на детето, както и за умения за адаптация към средата, разбиране на границите – личните и на околните, експериментиране на поведения в група, умения за разрешаване на конфликти, емоционален контрол върху импулсите, справяне с фрустрация и нетърпение и емпатия. Зала „Психомоторика за всички деца” се намира на адрес бул. „Джеймс Баучер” 103.

Лили Георгиева: сертифициран кариерен консултант (GCDF) от NBCC International, магистър по управление на човешките ресурси от НБУ и Open University , бакалавър по английска филология от Софийски университет, бивш преподавател по английски език на деца и възрастни, бивш експерт по управление на човешки ресурси в международен концерн и българска компания, лидер в бранша си в световен мащаб, майка на 6 годишен младеж.

От началото на 2015-а  Лили работи за себе си и консултира професионално основно жени, много от които – майки, търсещи развитие, промяна на посоката или по-добро позициониране в тяхната кариера или бизнес. Работила е индивидуално с над 100 души, част от чиито истории можете да научите от сайта на Лили. Опитът на Лили в консултирането по кариерни теми е около 1000 часа – 500 като част от организации и 500 – в индивидуалната й практика като консултант. Лили е натрупала над 300 часа като обучител в различни семинари и тренинги на теми кариерно развитие, кариерна промяна, личен брандинг и други. В средата на 2018-а предстои да излезе първата й книга на тема професионалната промяна с практически съвети и истински истории, разказани от първо лице.

Повече за Лили вижте тук, а истории на нейни клиенти – тук.

 

Цена за един родител (участие в 4-те модула и материали):

 • 120 лв до 03.01.2018
 • 140 лв от 04.01.2018

Цена за двама родители от семейство (участие в 4-те модула и материали):

 • 180 лв до 03.01.2018
 • 200 лв от 04.01.2018

За записване:

Чрез попълване на следната форма.

Детайли за плащането ще бъдат дадени допълнително по имейла.

Очакваме ви!

Ваня и Лили