#shedares Десислава Бинчева: „Върнах се след майчинството с ясни изисквания и желания, и получих това, което исках.“

Лили Георгиева провокира хората да преразгледат представите си за професионалното си развитие и за тях самите като личности и професионалисти. Тя им помага в това да правят осъзнати кариерни избори, в унисон с тяхната същност и начин на живот – от любов към себе си, както и развиват личния си бранд, така че да стигат до онези компании или клиенти, на които могат да бъдат най-полезни.

Лили е сертифициран консултант по кариерно развитие и промяна с над 2500 часа опит, бивш HR в международни компании, лидери в своя бранш, обучител и лектор. Автор е на настолната книга за кариерна промяна с истински истории на български жени „От любов към себе си“ и книгата-пътеводител за постигане на лекота и смисъл в професионаланта роля „Започни начисто“. Не на последно място – обединител е на общност от над 300 дами, с които е работила индивидуално или в група за тяхното кариерно удовлетворение.

Част от тези жени разказват за своята вътрешна и външна промяна, в професионален и личностен план, в рубриката с лични истории #SheDares. Споделят и страшните моменти, и тези, които ги изпълват с гордост, и трудностите, и  усмивките, защото завръщането към радостта от нашата работа и удовлетворението от нея е път, по който дръзваме да вървим, устремени!

Запознай се с историята на вдъхновяващата Десислава Бинчева, която се върна след отпуск по майчинство, уверена и устремена, поиска промени в кариерната си ситуация, и ги получи.

Защото начинът, по който ни третират отвън, отговаря на начина, по който възприемаме себе си и вътрешното позволение за повече свобода/ зачитане/ финанси, което си даваме.

ВМЕСТО УВОД

Здравейте, аз съм Деси и обичам да карам нещата да се случват.  В личен и професионален аспект съм човек на действието, на плана, на организацията и реализацията.

Все повече от нас често си задават въпроси дали, кое, как, кога – и тогава се намесвам – аз с предложение, решение, срок и план. Правя го в работата си в управлението на човешките ресурси и организирането на какви ли не събития, както и с всички свои близки хора, като зареждам целия този процес с ентусиазъм и позитивна енергия.

С годините неосъзнато развих у себе си много от така наречените меки умения (soft skills) и в последствие това се превърна в основна част от моята работа в сектора на човешките ресурси.

ДЕСИ В СВЕТА И СВЕТА В ДЕСИ

По-голямата част от съзнателния ми живот е преминала в живеене и пътуване по различни места, за кратки или по-дълги периоди. Завърших Мениджмънт в туризма, което, освен че определи част от работните ми поприща, стимулира още повече желанието ми да откривам нови места и хора. Преди 30-тата си годишнина бях живяла в 5 различни града в България и на 4 различни места извън страната ни, като между другото продължавах да пътувам за удоволствие. Участвала съм в програми, които ми дадоха възможността да опозная други култури и десетки, дори стотици хора от различни националности и възрасти. Имала съм много предизвикателни моменти, които развиха умението ми да запазвам вярата и позитивната си нагласа. Убедих се, че това винаги те среща с правилните хора на правилните места, колкото и невъзможно да изглежда нещата да се подредят.

Натрупах впечатления и опит, които определям за себе си като безценни, научих се да бъда самостоятелна и смела. Да намирам начин да се справям във всякакви ситуации и да разбера, че има ли желание винаги има как да стане, да виждам хубавото в хората, местата и моментите. А най-ползотворно от всичко беше, че опознах себе си до степен, в която можех да разбера какво искам да променя в себе си като личност си и как да го направя, кои свои качества искам да развия и над кои да работя, за да ги използвам в друга посока.  

А КАКВО ВСЪЩНОСТ СЕ ПРОМЕНИ?

С времето съвсем естествено дойде етап, в който се установих на едно място, намирайки своето място и своите хора. Чувствах се удовлетворена, спокойна и щастлива. В един прекрасен февруарски ден разбрах, че съм бременна, а горе-долу седмица след това целия свят застина заради Ковид. Напук на всички притеснени хора, аз бях спокойна, и се наслаждавах на бременността си. Всички се бяха затворили в черупките си от страх, а аз бях в трепетно очакване и изпълнена с щастие за това, което предстои. Беше момент, в който се чувствах като дъга сред тъмни облаци. През тези месеци се концентрирах в подготовката за раждането – физически, психически и емоционално и всичко се случи повече от добре.

Роди се прекрасното ни дете, малко по малко се учехме и свиквахме с новите си роли на родители. Всеки, който е минал през това, знае колко промени настъпват при появата на детето и при нас не беше изключение. Последваха и физическите предизвикателства, продиктувани от безсънните нощи и преумората.

Майчинството беше един много активен период, за малко повече от година с детето, бяхме изминали 40 000 километра, светът беше спрял, но не и ние. Това естествено доведе до физиологични промени и един ден в кабинета на ендокринолога ми бе съобщено, че имам автоимунно заболяване, свързано с щитовидната ми жлеза. Като човек, който обича да взима нещата в свои ръце, реших, че това не е диагноза, а заключение на човек, който не познава тялото ми по-добре от мен и на своя глава ще опитам алтернативен метод за действие. Беше време да се обърна навътре към себе си и да направя промяна отвътре навън.

Започнах със солиден обем четене на литература по темата, сериозно адаптиране на хранителния режим, йога, тренировки и най-вече повече спокойствие на ума. След няколко месеца последваха и резултатите, планът и изпълнението даде своето позитивно отражение. По време на този процес, видях себе си различна, хем си бях старата аз, хем имаше доста нови усещания в емоционалността ми. Разбрах, че е време да опозная промените, които са настъпили у мен, за да продължа максимално ползотворно напред и в личен, и професионален план.

За пръв път през живота си се реших да се обърна към външен човек, който да ми помогне за вътрешното ми аз. Тогава дойде ред на Лили, бях виждала нейни постове, бях чела за дейността й, обадих й се и хоп, след няколко седмици вече бях в програмата й за осъзнат кариерен избор.

РАБОТАТА С ЛИЛИ

Започнах програмата с голям ентусиазъм и желание да „поровя“ в себе си, мислех, че ще е лесно и бързо, но не беше така. Имаше моменти, в които беше трудно да отговоря кратко и ясно на въпроси свързани с мен самата. Запознах се с интересни хора, които ми дадоха много градивна и обективна обратна връзка за моята същност. Разговорите с момичетата от групата бяха емоционални и ме караха да откривам в себе си още и още. В процеса успях да науча много, да стуктурирам ценностите си, да разбера какво е водещо в работата и личния ми живот, да анализирам себе си през годините и до какви промени беше довело влизането ми в ролята на майка. Чувствах се като едно разхвърляно чекмедже с много и красиви неща, но имаше нужда от подредба, за да се види всичко, което е там, и да се използва по предназначение.

След като приключихме работа с Лили се чувствах наясно със себе си, знаех какво точно искам, към какво да се стремя и с какво бих или не бих могла да направя компромис. Усещах се уверена и готова да се заявя, да поискам това, което ме удовлетворява. Програмата за мен не беше просто професионална насока към следващата кариерна стъпка, а инструмент, който ми даде структура за личността ми и възможност да използвам максимално добре потенциала си.

ВСИЧКО СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО

Ситуацията при мен се нареди по най-добрия възможен начин и вярвам, че моята увереност в това какво точно искам допринесе много. Върнах се на старото си работно място с ясни изисквания и желания, и получих това, което ме мотивира, и ме кара да се чувствам полезна. Предубежденията ми, че в корпоративна среда не мога да намеря това, което да отговаря на моята същност – свобода и гъвкавост, се оказаха грешни.

В същото време, след програмата на Лили бях установила, че няма нищо лошо в това да носиш много дини под една мишница, и паралелно започнах да развивам едно свое хоби и да го покажа на света – изработка на декорации с естествени материали и макраме техника. Създадох страница и сайт и съвсем съзнателно отделям време в ежедневието си за това мое хоби.

Бидейки наясно с това, какво точно ме удовлетворява, в главата ми се избистриха още няколко идеи за създаването на допълнителни доходи и ежедневие в унисон с моите ценности, които са в процес на реализация.

Тук можете да се запознаете творчеството ми:

EcoDeco website

EcoDeco Instagram

EcoDeco Facebook

 ВМЕСТО ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Бъдете осъзнати, опознавайте себе си и се стремете към това, което ви кара да бъдете ползотворни! Приемете идеята, че ваша е отговорността да бъдете личността, която ви харесва. Не се страхувайте от промените, те са единственото, което със сигурност ще се случи. 

Ще се радвам, ако имате интерес или въпроси към творчеството ми или към мен самата, ако имате идеи за общ проект с някой, който да внесе ентусиазъм, творчека мисъл и динамика, на разположение съм в LinkedIn, Facebook или Instagram.

***

Това беше от нас с Деси!

Надявам се ти дадохме храна за размисъл и искра за промяна!

От тази пролет стартирам поредица от ритрийти извън София, като планирам да има по един на сезон.

Концепцията е следната: ще съчетаем преживелищна, трансформационна работа, в малка, подбрана група, с ВИП изживяване в място, което е красиво, уютно и уединено.
Темите и местата в ритрийите не са случайни.

Всяка тема е подбрана така, че да е актуална за всяка една от нас, без значение дали сме на прага на кариерна промяна, дали вече я реализираме успешно или просто работим онова, което обичаме.

Самата аз съм работила дълги години върху всяка тема и съм натрупала арсенал от подходи и инструменти, които искам да предам и към вас.

Всички подробности за първия, пролетен ритрийт, са тук.