Защо и на кого да разказваш личната си история?

Време е за поредната доза съвето за твоето кариерно развитие или личен брандинг.

Днес искам да ти разкажа за силата на личната история.

Кажи ми, ставаш ли по-мотивиран да прочетеш някоя книга или да изгледаш някой филм, ако знаеш, че е по истински случай? Особено ако пък става дума за биография на вдъхновяваща личност…

А кое е това, което остава в съзнанието ти най-ярко, след някоя лекция или презентация – споделените истории, а не сухата информация, нали?

А кое те кара да поискаш да научиш повече за някой човек, да го избереш за свой колега или да предпочетеш негов продукт или услуга? Това, че той споделя своята история, част от неговия житейски път. И ти мигновено го чувстваш по-земен, по-близък и някак подобен на теб. И започваш да му вярваш.

Това, което те отличава от останалите, не е точно твоя опит, образование или професионална квалификация, нито пък характеристиките на това, което им предлагаш като продукт или услуга. Много други хора имат подобно образование или опит на твоите, и могат да предложат знанието, което ти имаш.

Това, което те отличава, е твоя характер, твоите преживявания, твоя житейски път. ЗАЩО-то, зад КАКВО-то.

Истината е, че най-бързият път да се свържеш с един човек, е като му разкриеш частица от себе си. Защото, каквото и да говорим, първо се свързваме с човека отсреща на емоционално ниво. И това се случва както в личните взаимоотношения, така и в професионалните.

В моя сайт аз разказвам личната си история, с фокус върху това как житейския ми път е повлиял на кариерното ми развитие, и така хем давам възможност на хората да ме опознаят още преди да сме се запознали реално, хем да ме усетят като начин на мислене, хем да се припознаят в част от моята история. А ако това не се случи, да продължат своя път и да търсят този, с когото ‚химията‘ ще се получи.

Нека ти споделя 5 принципа на личната история, които е добре да имаш предвид, когато създаваш и разказваш своята.

  1. С каква цел я разказваш?

Имай ясен фокус за това какво целиш, когато споделяш твоята история – каква емоция искаш да предизвикаш, какво действие, каква обратна връзка. Една от най-запомнящите се истории, които съм чувала, бе на едно момиче, което е бежанка и е трябвало да сменя държавата, в която е… няколко пъти. Без да може да се върне в родината си. Тази история ме разтърси, и освен че искрено съчувствах на момичето отсреща, запитах и себе си: „А ти осъзнаваш ли в какъв рай живееш?“ Та, виж, какъв въпрос за неговия живот искаш да си зададе този, който ще прочете или чуе твоята история. Ако въпросът е правилният, сигурно човекът ще поиска да се запознае с теб, да работите заедно, да ти помогне в твоята кауза, да потреби твой продукт или услуга.

  1. На кого я разказваш?

Разбира се, историята ти няма да предизвиква едни и същи емоции във всеки, който я чуе. Зависи какви са ценностите, нагласите и очакванията на човека. Преди месец бях на представяне на една книга на уважавана от мен дама, която разказа историята по написване на книгата. Оказа се, че майката на авторката е починала докато я е писала, а двете заедно са създавали това, за което разказва. Аз бях дълбоко потресена и в същото време усетих авторката много близка, и истинска. А едно момиче до мен отегчено сподели на приятелката, с която бяха дошли: „Оффф, за какво ни го разказва това сега… Не съм дошла да слушам за личните й драми.“

  1. Какъв мащаб от живота ти ще обхване?

Не е необходимо да споделяш целия си живот и да ангажираш хората с това къде си израстнал, къде си учил и какво си ял за закуска. Освен ако не е релевантно спрямо посланието, които искаш да изпратиш.

Можеш да хванеш малка частица от своя живот и да разкажеш точно това, което ще покаже на хората как си стигнал там, където си в момента, с какви проблеми си се сблъсквал и как си ги преодолял, както и защо правиш това, което правиш, с каква цел, с каква мисия, с каква вяра.

Много често един потенциален клиент има същите нужди, страхове и мечти, както ние, преди години. Погледни себе си, преди време, и се попитай – какъв човек бих искал да срещна, който да ми помогна да продължа уверено напред. И покажи, че си този човек, чрез своята история. Истинска и носеща стойност на човека отсреща.

  1. Какво ще дадеш на хората чрез нея?

Историята е лично твоя, но ти я разказваш, за да дадеш нещо на другите. Може би, за да им покажеш различна гледна точка, или за да ги задействаш, да ги вдъхновиш, да ги уплашиш – да ги накараш да направят нещо различно.

Целта на историята, разбира се, е и да се представиш на света и да се позиционираш като определен вид човек и експерт, ноооо… не забравяй, че фокусът ти трябва да бъде върху този, който я чете. Слушайки или четейки за теб, той трябва да мисли за себе си, да си задава въпроси или да намира отговори, да бъде вдъхновен, да получи идея, да предприеме действие. Като, например, ти се обади, за да търсите решение заедно  или като те потърси, за да мотивираш и вдъхновяваш хората, които работят за него.

Последният път, когато търсих работа, си направих блог, в който показах по по-разчупен начин своя професионален опит, описах мечтаната от мен работа, и добавих и няколко статии, за тъсещите работа като мен. Имах и малка част с лична история, в която описвах коя съм и как съм стигнала до това да търся работа с помощта на …блог. Нямаше нужда да търся дълго време, предложенията ме намериха сами.

  1. Как можеш да я надградиш?

Историята си е история, но какво следва след това?

Вероятно интересът към теб е събуден, вероятно човекът отсреща те чувства по-близък, вероятно той иска да научи повече за теб. Ако е работодател – обърни се към него и му предложи да поговорите за неговите настоящи проблеми и покажи, че можеш да бъдеш част от решението. Ако е клиент – покажи, че си навътре в неговите нужди и мечти, и докажи, че можеш да му помогнеш да ги постигне.

Това беше всичко от мен за днес.

Моля ако тази статия ти е било полезна, да я споделиш с важните за теб хора чрез бутоните по-долу.

И моля те, сподели ми в коментарите – как използваш твоята лична история в професионален план?

Пожелавам ти успех и истинско свързване с хората

и нали знаеш, където и да си, с теб съм!